Rätt underlag - en konst

Dyrast är inte alltid bäst och rätt underlag ligger inte för evigt. Den 23-25 juni 2014 höll Flyinge tillsammans med Agria Djurförsäkring en kurs med underlag som rubrik.

- Det dyraste underlaget är inte alltid det bästa. Man måste titta på markförhållandena och anpassa materialet därefter. När det väl är på plats gäller det att sköta underlaget ordentligt, säger Gunilla Persson, moderator på underlagskursen på Flyinge, markingenjör och ordförande i Åsbo Ponnyklubb.

Både att anlägga och sköta underlaget är en konst. På Flyinge hölls 2013 nästan 50 tävlingsdagar på sex olika banor. Totalt finns 13 olika banor, gräsbanor, grusbanor, galoppbana med mera, på Flyinge. På dessa rids uppemot hundra hästar om dagen, på tävlingsdagar görs flera hundra starter och många viktiga tävlingar, såsom avelschampionatet, bruksprovet, Volkswagen Grand Prix och i år, SM i fälttävlan, avgörs på Flyinge.

- Att förbereda till exempel Stora ridhuset inför en tävling tar ungefär en dag. Då preparerar vi också banorna mellan klasserna, säger Niclas Stafström som arbetar på Flyinges fastighetsavdelning.

- På Agria har vi haft något som kallas skadepatrullen. Vi är en grupp som har åkt ut till ridskolor med ovanligt många skador på hästarna. Vi har sett att mycket går att härleda till undersatta underlag, säger Stefan Fur, affärsområdeschef för häst på Agria.

Kursen hölls den 23-25 juni 2014 och föreläsare är bland andra professor Lars Roepstorff, veterinär Charlie Lindberg, professor Jan Jönsson och Flyinges fastighetspersonal.

- Vi varvade teori med praktik, det är viktigt att förstå men också att få känna, se och prova, säger Gunilla Persson, moderator för kursen.

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg