En anpassad utfodring gör att fölet får en bra tillväxt, och en bra kvalitet på den vävnad som bildas. Det, tillsammans med att fölet får röra sig tillräckligt mycket under de första åren, gör att fölet utvecklar starka leder, ledbrosk, senor och muskler. De båda faktorerna hänger ihop – du kan fodra bra men om fölet inte får röra på sig utan mestadelas står i en box, så blir det ändå ingen bra kvalitet. Om fölet istället får röra på sig hela dagarna, men inte får tillräckligt bra balans med protein och mineraler i fodret, så hjälper inte det heller. Byggstenarna blir inte tillräckligt bra.

När fölet blir ett par månader kan det behöva få lite eget foder, om inte stoet har tillräckligt med mjölk. Vid avvänjningen, där fölet går från att huvudsakligen livnära sig på mjölk till att äta hö och kanske tillskottsfoder, så blir det ofta ett litet tapp och fölet går ner i vikt. Det tar ett tag för fölet att anpassa sig till den nya utfodringen. Därför är det också viktigt att inte vänja av fölet för tidigt, inte före det är sex månader utan hellre lite senare.

När fölet ska klara sig på egen hand behövs ett bra grovfoder med tillräckligt högt proteininnehåll. Även en bra mineralbalans mellan framförallt kalk och fosfor, som är de viktigaste beståndsdelarna i skelettet. Det är grundförutsättningarna för en bra start för fölet, att de kan bygga starka vävnader och skelett.

Det finns bra hjälp att få när det gäller att beräkna foderstat på internet. Det är viktigt att man har analyserat foder, så att man vet vad man ger fölet och kan komplettera med eventuella tillskott för att hamna rätt i utfodringen. Direkt efter avvänjningen klarar fölet oftast inte av att äta så mycket stråfoder att de täcker sitt behov, utan de behöver då tillskott av mer koncentrerad näring.

Utevistelse och rörelse

Den andra delen i förutsättningarna för att få ett hållbart föl är att fölet får röra på sig, att det finns utrymme till det. Det finns många studier som visar att föl som till exempel blir skadade och står mycket på box under sina första månader, deras ledbroskkvalitet återhämtar sig aldrig riktigt. Det blir inte lika starkt som hos de föl som får röra sig fritt under samma period, vilket gör att det är väldigt viktigt med utevistelse. De som kan ha sina föl på lösdrift har kanske en liten fördel men har man bara bra marker där fölet kan gå ute flera timmar varje dag, med möjlighet att lägga sig och vila på en torr plats, så är det ett bra alternativ.

Att vänja fölet vid att gå ute under de första veckorna eller månaderna, och därefter släppa ut sto och föl på bete är ett idealiskt upplägg, som de flesta uppfödare kan erbjuda. Vid avvänjningen efter sommaren är det bra om fölet kan gå i flock med andra i samma ålder, så att de kan stimulera varandra till lek och rörelse.

Utöver de två faktorerna foder och utevistelse så är det också viktigt att skydda fölet från sjukdomar och infektioner – se till att det vaccineras enligt vaccinationsprogrammet. Det är onödigt att fölen blir rubbade i sin tillväxt av att de blir sjuka av till exempel influensa. Har man ett föl som föds med felaktig benställning ska man se till att ta hjälp av en duktig hovslagare och veterinär, så att fölet kan bli så bra som möjligt och inte får bekymmer i framtiden.