Att använda naturen för hästens regelbundna träning passar ryttare på alla nivåer och i samtliga discipliner. Förutom att det kan vara en avkopplande och härlig naturupplevelse är det också en viktig del i arbetet för hästens långsiktiga hållbarhet.

– I naturen ökar ofta den framåtbjudning som krävs för att få i gång mekaniken hos hästen. Bakbenens vinkling ska trycka igenom muskulaturen, till magen och ryggen, och därefter fram till kontakten med handen. Det är först då hästen börjar använda sina ryggmuskler och magmuskler och blir ridbar på ett sätt så att den blir hållbar, säger Jens Fredricson och fortsätter:

– Så länge den bara rör benen blir hästen en typ av bengångare och den är låst i sin överlinje. Det är klart att kotledsinflammationer och hältor ligger nära till hands när ridningen inte fungerar.

Här delar Jens Fredricson med sig av några av sina favoritövningar som är alldeles utmärkta att använda vid uteritt i skog och mark. Det är till synes enkla övningar som ingår i hästens grundutbildning, men det gäller att utföra dem på rätt sätt för att få hästen att arbeta korrekt med sin kropp. Övningarna lämpar sig egentligen för hästar på alla nivåer.

– Det viktiga är att alltid göra det enkla riktigt, riktigt bra och att inte bara slarva över, betonar Jens Fredricson.

1. Eftergift och rakriktning på kurvig väg

Den första övningen handlar om att forma hästen åt ena hållet, för att sedan rakrikta den några steg innan den formas åt det andra hållet. Börja med att hitta en stig med ett bra underlag och lagom kurviga svängar. Låt hästen komma fram i trav och rid lätt.

Utan att använda händerna alltför mycket gäller det att forma hästen efter den slalomformade vägen eller stigen. Jens betonar vikten av att använda skänklarna och att vara noga med att inte förböja halsen, vilket ofta leder till att hästen skjuter ut bogen.

– Upp med blicken, navigera med lätta tygelhjälper, forma hästen i bålen med skänkeln, få den att ställa sig en aning i nacken med hjälp av ett mjukt tygeltag, rakrikta lite grann, ställ sedan hästen åt andra hållet och forma kroppen med hjälp av den andra skänkeln, instruerar Jens och fortsätter:

– Gör övningen tills hästen släpper efter i kroppen i båda riktningar och blir mjuk och följsam. Det blir ett fint lösgörande arbete.

2. Övergångar mellan skritt och trav

Den andra övningen som passar utmärkt att göra på skogsturen handlar om övergångar, från trav till skritt och sedan från skritt till trav. När hästen går ner från trav till skritt gäller det att den trampar på och behåller bjudningen.

Trava tills du hittar en bra, avspänd och taktmässig trav. Hästen ska bjuda ärligt framåt, vinkla sina bakben och trampa på i hela övergången på ett avslappnat vis. Det är viktigt att koncentrera sig på kvaliteten i traven innan övergången till skritt.

Ta ett par steg i skritt och kom sedan fram i trav igen. Repetera tills det känns bra. Det här är väldigt fin gymnastik som fungerar jättebra att göra i skog och mark.

3. Växla mellan bärighet och påskjut

Det är alltid bra att träna på att växla mellan påskjut och bärighet, särskilt om hästen är lite omogen och behöver stärka sig. I naturen fungerar det fint att jobba med skänkelvikningar.

– Exempelvis tre steg skänkelvikning, två steg mellantrav, balansera hästen och sedan fortsätter jag med skänkelvikning. Detta så att jag inte gör för långa repetitioner och hästen hamnar på bogarna och tappar ryggverkan, det är ju det som är nyckeln till allting, säger Jens och utvecklar:

– Hästen ska trampa på bakifrån, lyfta magen och ryggen och släppa ner halsen, man får då en fin kontakt med hästens mun. Om man upplever att hästen är stark i handen är det sällan problem med munnen, utan det är hästens sätt att försöka omvandla sitt påskjut till bärighet och ryggverkan fram till kontakten. När ni hittar rätt tillsammans kan den elegant bära upp både sin ryttare och sig själv.

4. Förvänd galopp på skogsvägar

Nästa övning är en galoppövning. Jens rekommenderar att man som ryttare alltid kontrollerar underlaget vid galopp ute i naturen. Det får inte vara halt eller för djupt, utan du behöver hitta ett fast och bra men sviktande underlag.

Vägen eller stigen med mjuka svängar, från första övningen här ovan, är utmärkt för förvänd galopp. Kom fram i höger galopp och behåll galoppen både när det svänger till höger och vänster, sedan gör du tvärtom i vänstergaloppen.

Det testar att ryttaren använder sitsens vikthjälper och arbetar med korrekt hjälpgivning, vilket möjliggör att rida i förvänd galopp med ytterskänkeln något tillbakadragen.

– Det finns outtömligt många övningar som fungerar att göra i naturen! Glöm inte att skritt på lång tygel i en och en halv timme också är bra. Det ger mycket mer än att rida med bromsen i på ridbanan.

– Jag vill uppmana alla att njuta av naturen, lyssna på fåglarna, känn dofterna och släpp fram din finaste ridning, avslutar guldmedaljören Jens Fredricson – som till vardags jobbar som stallmästare på riksanläggningarna Flyinge och Strömsholm.


Om Agria Naturbana

Agrias profilryttare – Jens Fredricson

Landslagsryttaren Jens Fredricson är till vardags stallmästare på riksanläggningarna Flyinge och Strömsholm.

Läs mer om Jens Fredricson