Vi fick chansen att träffa Johanna Wahlund och prata lite mer om varför det är så viktigt att träna som ryttare. Johanna har lång erfarenhet från hästvärlden och har förutom att arbeta som beridare hos bland andra Jessica Kuerten och Henk Nooren också tävlat ponnyhoppning på internationell nivå. Idag arbetar hon som fysioterapeut i egna företaget JW Solutions som fokuserar på ryttarhälsa. 

Varför är det så viktigt att träna som ryttare?

- Genom att ha kännedom om våra svagheter och styrkor, kan vi också träna oss själva till ökad symmetri och på den vägen hjälpa våra hästar till balans och självbärighet. Det är en härlig blandning av styrka, kroppskontroll, rörlighet och teknik som ska till för att en ryttare ska kunna rida på ett sätt som främjar både inlärning, utveckling och hållbarhet, säger Johanna Wahlund.

Gör övningar som ställer krav på en sida i taget

Jag har ont om tid men skulle vilja hinna med några övningar, vilka ska jag välja?

- Satsa på övningar som ger dig lite av allt i ett. Gärna övningar som ställer krav på en sida i taget, för då kan du jämföra utförandet och få intressant information om din liksidighet (eller oliksidighet). Övningar som engagerar hela kroppen är också värda lite extra uppmärksamhet eftersom det liknar arbetet man utför när man rider.

- Ju större del av kroppen som engageras, desto bättre, kom bara ihåg att detta gäller för dig som är frisk för övrigt. Har man skador/sjukdomar att ta hänsyn till så ska man rådfråga sin doktor eller fysioterapeut innan man hittar på allt för vilda övningar eftersom man annars riskerar att göra sig mer illa eller förvärra ett tillstånd, säger Johanna.

Vilka är dina bästa träningstips?

- 1 är mer än 0! Med detta menar jag att om du som de flesta ryttare jag känner har svårt att hitta tiden till att ta hand om din egen träning, så är det bättre med en liten övning några gånger i veckan än att inte göra någon alls.  Kan du klämma in någon övning vid tre tillfällen varje vecka så har du tagit ett jättekliv mot en ny bra vana.

- Du kommer snart upptäcka att det passar utmärkt att göra medans vattenbaljan fyller upp, medans man väntar på att veterinären ska komma eller varför inte stå på ett ben o smörja läder från och med nu! Är ni flera i stallet så peppa varandra! Träna tillsammans och hitta på en rolig utmaning, då blir allt mycket roligare och det är större chans att träningen blir av, avslutar Johannna Wahlund.