Egentligen säger hon inte så mycket. Men hennes elever hyllar henne. I sadeln rör hon sig knappt, men får ändå hästkrafterna att dansa, så mjukt så mjukt. Hemligheten är ett livslångt kärleksförhållande - till hästen. Genom ödmjukhet får hon sina fyrbenta vänner att älska jobbet och ge järnet lika mycket som hon själv. Och genom att se till varje ekipages unika kombination och förutsättningar, lyckas hon ta fram det bästa ur varje elev och häst hon hjälper på traven.

Hon beskriver sig visserligen som känslomänniska men bakom dressyrryttaren Louise Nathhorsts framgångar döljer sig ett gediget och beprövat mönster inför varendaste ett av alla träningspass där hemma på Hogsta, väster om Stockholm.

Här delar Lussans med sig av den svåra dressyrens enkla framgångsformel och greppen bakom hennes specialitet – galoppombytena.

– Det är som att bygga hus säger hon. Har du inte en gedigen grund är risken för ras eller bekymmer stor.

Sits och inverkan

I dressyr heter grunden sits och inverkan. Att sitta mjukt men stadigt och följa med i hästens rörelser. Att inte vara stel och kämpa emot. Känslan i handen ska vara mjuk och sviktande och fortplanta sig genom hela armen.

Mjuka kramar om tygeln ger en lätt och kontakt med hästens mun - ungefär som att hålla i en sträckt gummisnodd. Blicken, handen, hälarna, blicken, handen, hälarna… Ett eget mantra kan vara bra hjälp för att kontrollera sitsen där hemma, rekommenderar Lussan.

Målet med dressyren är mjuk och avspänd ridning med små signaler. Tillbaka till grunden igen handlar det hela om gas och broms – om lyhördhet och hästens lust och vilja att röra sig framåt.

Framåtbjudningen är till stor del medfödd. Men går att träna upp genom att använda hjälperna konsekvent. En lösgjord häst är fri från spänningar, rörlig, harmonisk och öppen för kommunikation. Målet är att få en så kallad självbärig häst som arbetar mjukt och avslappnat. Då blir hästen också mjukare och mer sviktande att sitta på. Förbindelsen med hästens mun blir också lättare och mer fjädrande.

– Hästar är så fantastiskt ivriga att vara människan till lags. Dressyr handlar om att lyssna på varandra och att ge och ta. Ungefär som när du har med människor att göra. Du får massor tillbaka beroende på hur du själv beter dig.

Tränare är viktigt

Varje dressyrryttare bör få hjälp av en bra tränare med jämna mellanrum.

– Det måste vara någon både du och hästen trivs med och som utgår från era specifika förutsättningar, menar Lussan.

Träningen bör följa ett mönster och givna rutiner. Då känner hästen sig trygg.

– Jag planerar varje träningstillfälle i detalj och har en långsiktig plan för varje häst. Men självklart är jag också lyhörd för varje hästs och kan improviserar om det behövs.

Dressyr är gymnastik för hästen och träningen är ungefär som att gå på gym. Värm upp och värm ur och däremellan cirka en halvtimmes effektiv träning.