Område: Häst Om Dressyr

Kristian von Krusenstierna fotograferad framför en stalldörr.

Agrias profilryttare – Kristian von Krusenstierna

Kristian von Krusenstierna red VM i Aachen 2006 på sin store Wilson, men har de senaste åren koncentrerat sig på att vara tränare och ta upp yngre hästar i klasserna.

Emelie Brolin bredvid en fuxfärgad häst.

Agrias profilryttare – Emelie Brolin

Dressyrryttaren och tränaren Emelie Brolin har under många år bloggat hos Agria om sitt liv med hästarna.

Gunilla Byström framför en hästhage.

Agrias profilryttare – Gunilla Byström

När SVT sänder dressyr är Gunilla Byström med som expertkommentator. Något hon har kombinerat med sin egen tävlingskarriär på Grand Prix-nivå, i sadeln på stoet Vectra.

Carl Hedin galopperar på en stig i sadeln på en skimmel.

Agrias profilryttare – Carl Hedin

Carl Hedin har siktet inställt på toppnivå och vägen dit går genom att träna hästarna allsidigt – en galopp i vattenbrynet tackar ingen nej till, varken två- eller fyrbenta.

Serpentiner med övergångar på medellinjen

Att rida serpentiner med övergångar främjar såväl rakriktning som ställning och ryttarens planering och timing.

Piruettarbete och byten på skogsväg

Att galoppera utomhus på skogsvägar främjar såväl hästens psykiska som fysiska hälsa. En skogsväg är en utmärkt arbetsplats för dressyrarbete så som piruetter och byten.

Piruettgalopp runt träd

Att träna piruettgalopp ute runt ett träd har många plussidor. En av fördelarna är att hästen oftast har god framåtbjudning utomhus vilket lätt kan tappas när man arbetar med att samla galoppen.

Sidvärtsrörelser och balans

Den här övningen är en hjälp för att lättare få din häst lösgjord och i balans med stöd på bettet, samt att röra sig taktmässigt, med schvung, rakriktat och till slut i samling.

Koordination och små hjälper

I den här övningen övar du upp din koordination mellan de olika hjälperna och tränar på att med så små hjälper som möjligt förmå hästen att utföra övningen. 

Arbeta med övergångar

I arbetet med övergångar är det viktigt att du i god tid gör hästen uppmärksam på att något ska hända genom att mjukt och försiktigt ”känna” på din häst, så att du vet hur stor eller liten hjälp du behöver ge för att din häst ska förstå vad du vill att den ska göra.

1 / 2