Viktuppgång efter kastrering

Min bullterrier kastrerades för en månad sedan och nu har han gått upp i vikt några kilo. Är det normalt? Gör det något om hunden är lite överviktig?

Veterinären svarar:

Hundar kan gå upp i vikt efter kastrering, så det är normalt men hunden ska inte vara överviktig. Det finns många sjukdomar hundar kan få på grund av fetma: hjärtproblem, ledproblem, cirkulationsrubbningar, sämre immunförsvar, leversjukdomar och diabetes mm. En övervikt hund får förr eller senare problem. 

Symtom

Olika raser har olika kroppsbyggd men generellt kan man säga att när du känner på din hunds bröstkorg skall revbenen kännas utan att du behöver ta i.

Orsak

Hundar blir överviktiga av samma anledning som människor: de äter mer än de förbrukar. Hundar kan även gå upp i vikt efter kastrering. Det finns även vissa sjukdomar som kan orsaka fetma.

Vad kan jag göra själv?

Du kan hjälpa din hund gå ner i vikt genom att minska fodergivan och se till att motionera mer med hunden - gå längre promenader i olika miljöer, cykla med hunden, bada med hunden på sommaren. Det finns även speciella dietfoder att köpa. Kom ihåg att inte ge hunden för mycket godsaker heller, ge endast hundgodis i måttliga mängder. 

När behöver jag uppsöka veterinär?

Om din överviktiga hund inte går ner i vikt även när du gett mindre matportioner och motionerat mer ska du uppsöka veterinär för att avgöra om det finns någon underliggande orsak till övervikten. Veterinären ger besked om hur mycket hunden bör gå ner i vikt, hur detta går till och hur lång tid det ska ta.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?