Min hunds svans hänger

Jag har en jaktlabrador vars svans hänger. Han är pigg och frisk annars. Vad kan det vara?

Veterinären svarar:

En hängig svans kan bero på vattensvans. Det är inte sällan retrievers och spanielhundar råkar ut för vattensvans, men även andra vattenälskande hundar. Detta eftersom symtomen brukar utlösas av att hunden badar eller simmar. Det är inte farligt men hunden har ont i svansen. Rådfråga din veterinär om du misstänker att din hund drabbats av vattensvans.

Symtom

Svansen hänger och hunden vill inte vifta på svansen. Svansen är öm och lite svullen upp mot svansfästet. Smärtan kan även orsaka att hunden sitter och kissar i en annan position än vanligt. Hunden kan även få nedsatt aptit och verka lite slö.

Orsak

Orsaken ansens vara en inflammation i svansens muskler eller nerverna kring svansroten. 

Vad kan jag göra själv?

En hund som har fått vattensvans kan få det igen när den utsätts för samma förhållanden, till exempel jakt i regn. Du kan förebygga vattensvans genom att torka hunden ordentligt efter ett bad eller regnigt väder. Om hunden har tunn päls och har lätt att bli nedkyld kan du även använda täcke på hunden. 

När behöver jag uppsöka veterinär?

Vattensvans kan försvinna av sig själv på några dagar om hunden får vila och hålls varm och torr. Om hunden är mycket besvärad kan den behöva smärtstillande och antiinflammatorisk medicin som en veterinär kan skriva recept på.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?