Hund med blåsljud på hjärtat

Vår lilla valp på nio veckor har ett litet blåsljud på hjärtat. Vi är jätteoroliga och undrar om det går att göra något åt det?

Veterinären svarar:

Blåsljud på hjärtat kan vara olika allvarligt beroende på grad och vad den bakomliggande faktorn till blåsljudet är. Det bästa sättet att uttala sig om prognosen på din hund är att du beställer tid för ett hjärtultraljud. Då får du besked om varför din valp har ett blåsljud och om det påverkar exempelvis livslängd och om det behöver behandlas.

Symtom

Hundar med blåsljud på hjärtat behöver inte uppvisa några symptom alls. En hund med blåsljud har som oftast en mer eller mindre allvarlig hjärtsjukdom som ligger till grund för blåsljudet. En hund med litet fel visar ofta inga symptom alls medan en hund med ett stort hjärtfel kan få exempelvis hjärtsvikt eller förändringar i sin hjärtrytm. 

Orsak

Hjärtfel kan dels vara medfödda missbildningar i hjärtat eller komma i ett senare skede i hundens liv. En valp kan ha ett så kallat fysiologiskt blåsljud som försvinner av sig själv när valpen växer. Det är därför viktigt att ta reda på varför din hund har blåsljud och hur allvarligt det är.

När behöver jag uppsöka veterinär?

En hund med blåsljud ska alltid utredas vidare för att få klarhet i hur pass allvarligt det är och hur det kommer att påverka din hund. 

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?