Här kan du ladda ned och lyssna på det intressanta samtalet med Sofie och Ilona.

Det är inte alltid så lätt att bedöma hästens fysiska och psykiska hälsa, men just därför har Sofia Viksten doktorerat på ämnet hästens välfärd och tagit fram en checklista.

- Utifrån fyra kriterier har jag tagit fram en checklista för att mäta hästens mentala och fysiska hälsa och identifiera förbättringsområden, säger Sofie Viksten som utvärderat 500 hästars välfärd i sin doktoravhandling.

Utgå från hästens naturliga beteende

Vi människor har anpassat mycket av hästhållningen till vår egen vardag, men det gäller att utgå från hästarnas naturliga beteende så långt det går.

- Vi utfodrar till exempel allt i stallet från golvet för att de ska få äta i naturlig position, säger Ilona Eismann.

När det gäller de små hagar med en häst i varje är det en riktig tankevurpa, menar Sofie Viksten.

- Det finns en gammal myt att hästar blir skadade om de går tillsammans, men i de flesta fall går det bra. En större hage med sällskap minskar risken för kotledinflammation och traumatiska skador eftersom hästar behöver röra på sig.

Leriga hagar skapar problem

Så här års ser vi många leriga hagar som skapar problem med leran skorv, mugg och sämre hovhälsa.

- Det går att åtgärda genom att dränera hela hagen eller åtminstone vid ingången, säger Ilona Eismann.

 

Checklistan är utformad utifrån systemet Welfare Quality (R) och annan forskning. Den innehåller exempelvis frågor om god utfodring med en beräknad foderstat, god inhysning som möter hästens behov av rörelse och sömn, men också hur stallmiljön ser ut. God hälsa är ytterligare ett kriterium för en mentalt och fysiskt frisk häst som är glad och positiv. En nöjd häst, helt enkelt.  Under kategorin lämpligt beteende ingår att hästen behandlas väl och inte visar tecken på störningar som krubbitning eller boxvandring.