I dagarna släpps kravet på ”koppeltvång”, och allt fler hundar kommer att röra sig lösa på promenaden i parken eller skogen. Hundar uppskattar oftast att få nosa runt fritt, men samtidigt ökar risken att den smiter iväg efter vilda djur eller andra hundar, och olyckan kan vara framme.

-          Jag tror att många släpper sina hundar lösa av ren välvilja, man vill helt enkelt att den ska få springa av sig och få utlopp för sin energi. Tanken är helt rätt, men hunden måste motionera under trygga former, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef Sällskapsdjur, Agria Djurförsäkring.

Alla hundar, stora som små, behöver minst en timmes sammanhängande promenad utöver ett par kortare rundor för att göra sina behov. Det kan vara knepigt att rasta en hund i stadsmiljö. Ett sätt kan vara att träffa andra hundägare och låta hundarna rastas tillsammans i en större rastgård eller en avskild plats långt ifrån trafikerade vägar. Alternativ för den större hunden är att hänga med på löpturen eller en sväng med cykeln.  Här finns tips för en säker cykeltur. 

Den 20 augusti släpps det som kallas ”koppeltvång”, men trots det måste du ha din hund under full kontroll när den rör sig fritt och kunna kalla in om den stöter på ett vilt djur. Länsstyrelser och kommuner har möjlighet att införa regionala och lokala regler om ”koppeltvång”.

*Statistiken bygger på de hundar som är försäkrade i Agria Djurförsäkring, ca 40 procent av alla hundar i Sverige.