Hundslagsmål – mardröm för alla hundägare

Foto: Annika Runnérus

Hundar som biter andra hundar är en mardröm för alla inblandade. Som hundägare är du strikt ansvarig om din hund biter en annan hund. Det kan bli dyrt. Även små bitskador kan orsaka stora skador och bör alltid kontrolleras av veterinär.

De flesta hundar fungerar väl med andra hundar, men långt ifrån alla. Hundslagsmål kan uppstå både i hemmet mellan två etablerade hundar som exempelvis konkurrerar om ett ben eller mat, och mellan två hundar som aldrig träffats tidigare. Ett vanligt scenario är att en kopplad hund attackeras av en lös hund. 
Oavsett situation, är hundägaren alltid strikt ansvarig för sin hund och den skada den åstadkommer. Ett hundslagsmål kan bli en dyr affär om din hund skadar en annan hund allvarligt. Men även mindre sårskador kräver oftast veterinärvård.

-    När en hund biter en annan hund använder den sina stora hörntänder. Tänderna perforerar huden varefter hunden sliter loss huden från underlaget. Resultatet blir en fickbildning mellan huden och underlaget som lätt blir infekterat. Därför kan även små skador kräva veterinärvård, förklarar Lotta Möller, veterinär hos Agria Djurförsäkring.

Hur allvarlig skadan är, beror på var bettet tar. Bett mot bröstkorgen kan ge läckage av luft in i brösthålan, vilket gör att lungorna faller ihop när undertrycket innanför revbenen försvinner. Hunden får svårt att andas och situationen kan snabbt bli kritisk. Riktigt illa kan det bli om en stor hund biter en mindre i hals eller nacke. Skadorna kan bli direkt livshotande. Skador i ansiktet kan resultera i nervskador och ögonskador medan bett på benen kan skada muskler, senor och i värsta fall leder.

-   I tassarna kan små ben brytas sönder av ett bett. Buken är ömtålig och bitskador kan ge allvarliga följder såsom bråck, inre blödningar, tarmskador och bukhinneinflammation som kräver vård på djursjukhus, säger Lotta Möller.

Ett bitsår måste ofta sys och dräneras av veterinär. Ofta kombineras behandlingen med en antibiotikakur och noggranna instruktioner om sårvård.

Förebygg hundattacker

  • Om du upptäcker en hund som är på väg att attackera din hund – ställ dig bredbent som en sköld framför din hund och kommendera ”stanna” och låt den attackerande hunden förstå att den inte kan komma åt hunden och att du står överst i rang
  • Träna på att möta andra hundar och låt din hund leka med andra hundar som valp och under uppväxten.
  • Om din hund inte tål andra hundar, håll den kopplad
  • Plocka undan matskålar, hundleksaker och ben vid hundbesök hemma
  • Träna ofta inkallning av din hund, lydnad minskar risken
  • Det är svårt att gå emellan ett hundslagsmål utan att själv skadas. Ett sätt är att ta tag i bakbenen och lyfta hundarna rakt upp, men slit inte upp hunden. Att hälla iskallt vatten över slagskämparna kan också hjälpa

Så gör du om din hund varit i slagsmål

  • Ta den andra hundägarens kontaktuppgifter. I Sverige råder strikt hundägaransvar, vilket i princip innebär att hundägaren ansvarar för de skador hunden orsakar. Du ska därför ta hundägarens namn, personnummer, adress och telefonnummer. Det kan hjälpa dig att få ersättning för veterinärvårdskostnaderna.
  • Kontrollera din hund direkt och skapa dig en bild av hur allvarliga skadorna är och konsultera veterinär