Undersökningen som Agria Djurförsäkring nyligen har gjort bland sina försäkrade hundar visar att drygt 80 procent av hundarna har sällskap under större delen av dagen. De flesta är hemma med en familjemedlem eller följer med husse eller matte till jobbet.

Hundar är flockdjur och mår inte bra av att vara ensamma. De behöver sällskap av människor och aktiveras och rastas regelbundet. Jordbruksverket säger att hundar inte ska lämnas ensamma längre än sex timmar varje dag.

–    Det är en maxgräns - valpar ska inte lämnas ensamma alls och äldre hundar behöver rastas oftare, säger Cecilia. Men i vår undersökning framgår att de flesta är engagerade hundägare och medvetna om hur viktigt det är för hunden med sällskap.

De som inte har hunddagis löser sin hundomsorg så här:

  • 4 av 10 hundar är hemma med familjemedlem
  • 2 av 10 av hundar följer med till jobbet
  • 1 av 10 hundar är hemma hos annan person än familjemedlem
  • 1 av 10 har en ”annan lösning”, till exempel en kombination av hemma med sällskap, någon annan som kommer och går ut med den, att hunden är hos annan person eller att den är ensam hemma max ett par-tre timmar i taget
  • 2 av 10 hundar är ensamma hemma eller i hundgård

På frågan ”Om du fick önska fritt, hur vill du då lösa din hundomsorg” var de vanligaste svaren från hundägarna att de var nöjda med sin nuvarande lösning eller önskade att de skulle kunna ta med hunden till jobbet.

– På Agria har vi ett hundkontor, som fungerar som ett kollektivt hunddagis. Medarbetarna går själva ut med sina hundar och kan också sitta där och arbeta, berättar Cecilia.

Diagram - Hur löser du hundomsorgen, bearbetat resultat