Kläckningstiden för knott kommer igång på allvar med varmare väder efter regn. Just nu är det gynnsamma förhållanden och rapporter runt om i landet tyder på att det kan bli ovanligt mycket knott i år.

- När knotten biter sprutar de samtidigt in ett protein och stora mängder kan påverka blodcirkulationen på hästen, speciellt på unga eller ovana hästar, förklarar Charlie Lindberg, veterinär på Agria Djurförsäkring. Dålig blodcirkulation kan leda till blodtrycksfall, ge skador på hjärtmuskeln och i värsta fall orsaka hjärtstillestånd.

Även om så ödesdigra konsekvenser är ovanliga så är det viktigt att ta problemet på allvar. Det är också skillnad på olika hästar – en del blir lindrigt irriterade och besvärade, men vissa hästar utvecklar en sån överkänslighet att de får så kallade sommareksem. Allra vanligast är det bland islandshästar som importeras till Sverige, uppskattningsvis var fjärde islandshäst utvecklar sommareksem.

Så skyddar du hästen mot knott
  • Låt hästen ha svansen oklippt.
  • Flyveil kan hjälpa hästar med dålig tagelväxt i pannluggen och skyddar ögonen.
  • Ett skjul i hagen som skyddar mot stark sol och intensiva knottangrepp är en god hjälp.
  • Undvik sanka betesmarker där insekterna kläcks.Välj om möjligt ett bete där hästen kan välja mellan skog och öppen mark.
  • Rensa bort sly och buskar i sanka partier av hagen så att det kan torka upp bättre.
  • Hästar med känslig hud bör stallas in under knottens kläckningstid, eller tas in på kvällen och natten när knotten är som mest aktiva.
  • Så kallade tunna eksemtäcken kan vara bra för hästar som får sommareksem
  • Använd av Kemikalieinspektionen godkända preparat om du måste använda bekämpningsmedel. Lista finns på deras webbplats.
  • Om du prövar något av de naturpreparat som finns, tänk på att pröva ett preparat i taget för att se vilket som eventuellt fungerar.

Insektsbett ger klåda och har hästen kliat sig intensivt kan den till slut få hårlösa partier eller valkar – tvätta området med bakteridödande schampo och smörj in med mjukgörande salva.

- Sommareksem är plågsamt för hästen och arbetsamt för både häst och ägare. Det är viktigt att vara uppmärksam på om hästen till slut inte gör annat än kliar sig, då kan uppstallning vara enda utvägen, avslutar Charlie.

En annan orsak till sommareksem är överkänslighet mot sol.

Fakta om kemiska bekämpningsmedel

Det finns bekämpningsmedel men i första hand är det att föredra att skydda sin häst med huva och täcke. Kemiska bekämpningsmedel, som sprayer och vätskor, riskerar att påverka hälsan och miljön negativt. För att läsa mer om vilka godkända preparat som finns, läs mer på Kemikalinspektionen.

Lästips: Hästars hälsa och sjukdomar, 250 frågor får svar. Av Charlie Lindberg och Ingrid Anderson.

Mer att läsa om hästar och insekter