Hästtäcken för olika behov

Hästägare lägger ner mycket pengar på täcken till sina hästar. Det finns en mängd olika täcken på hästmarknaden och som konsument är det lätt att bli förvirrad inför alla påståenden. Vi har tittat närmare på vad du bör tänka på om du beslutat dig för att använda täcke till din häst.

Samtidigt som material och mönster i täckena blir alltmer modebetonade, utökas funktionerna så att det finns täcken som värmer, andas, släpper igenom ultravioletta strålar, avdunstar värme osv. Att välja täcke till sin häst är inte alltid det lättaste. Det finns en mängd faktorer som kan vara bra att tänka på om du beslutat dig för att använda täcke till din häst.

Hästens eventuella behov av täcke är individuellt och beror på:

 • Hästens egen isolering (dels om den är klippt eller inte, men även dess hull).
 • Täckets isolerande förmåga
 • Fodergivan
 • Temperaturen i kombination med regn och blåst.

Olika typer av hästtäcken

De flesta täcken kan sorteras in under följande grupper:

Stalltäcke

Stalltäcket är gjort för inomhusbruk. Det är oftast ganska lätt och inte vattenbeständigt. Man bör tänka på att stalltäcket kommer att ligga på i många timmar och måste därför passa väl. Se upp med att köpa för stora täcken som hamnar bakom manken och trycker på den samt orsakar bogskav.

Svettäcke

Svettäcket är lätt med absorberande/avdunstande förmåga. Det är avsett för inomhusbruk. Ett svettäcke ska transportera bort fukten utan att hästen blir kall.

Utetäcke

Utetäcket är impregnerat eller försett med vattenfast yttermaterial. Dessa täcken finns i många varianter, där de mest rustika kan vara mycket tunga.

Regntäcke

Regntäcket är i regel tunt och lätt. Det kan vara ett bra alternativ för en häst som går ute på dagen under milda vintrar. Det kan även kombineras med en filt under.

Vad kan man tänka på vid köp av täcke?

 • Tänk igenom hästens situation.
  Hur länge den går med täcke dagligen, om det verkligen är värme den behöver eller om skydd mot regn är viktigare.
 • Tyngden på täcket.
  Ju kraftigare material desto tyngre täcke. Detta ökar risken för bogskav och andra tryck.
 • Passform.
  Se till att det är rätt längd (väl fram över bogen – ända bak till svansen); att täcket går framför manken och sluter tätt utan att skava., att det ligger ovanför bogbladet, att det har ett bra djup samt att gjordarna korsas på den rundaste delen av hästens buk. Om det finns svansskydd – kontrollera att hästen obehindrat kan lyfta på svansen.
 • Spännen.
  Spännena bör inte vara för krångliga att hantera. Samtidigt måste de vara ordentliga och tåla påfrestningar.
 • Prova täcket.
  I regel får man låna hem täcken för att prova passformen, tänk på att lägga ett lakan under så att det nya täcket inte blir smutsigt.

Vilka egenskaper har ett bra utetäcke?

Ett utetäcke som är regn-och vindtätt men som ändå ventilerar ut kroppsfukten är bra när hästen är ute i väder och vind. Ett rivstarkt täcke är att rekommendera om hästen går med andra hästar eller i skogshage. Se också till att spännena är ordentliga och tål påfrestningar.

Dubbla täcken värmer inte mer

Många hästägare väljer att lägga på flera täcken på sin häst. Dubbla täcken ger inte dubbel isolering eftersom de pressas samman och blir tunga. Man bör istället eftersträva material med luftskikt, vilket ger bättre isolering och bidrar till att behålla kroppsvärmen nära hästen.

Täcken tar tid!

Väljer man att täcka sin häst måste man vara beredd på att offra en del tid på täckeshanteringen.

 • Täcket ska tas av och på flera gånger dagligen.
 • Hästryggen måste kontrolleras så att det inte uppstått hudproblem.
 • Täcket bör borstas ofta för att hålla länge och för att dess förmåga att andas/hålla fukten borta/värma ska fungera.
 • Ta noga reda på hur vattenavvisande täcken ska skötas. Impregneringen på vissa täcken håller hela täckets livslängd och behöver inte impregneras om.
 • Kräv ordentliga skötselanvisningar vid köp av täcken med andasfunktion.

Testa själv täckets isolerande förmåga
Häng det material du vill testa över ett varmt element. Genom att hålla handen mot materialet märker du hur snabbt det blir varmt. Det som snabbast blir varmt har den sämst isolerande förmågan, medan det som släpper igenom värme långsamt har den bästa isolerande förmågan.

OBS! Glöm inte att ta bort täcket från elementet.

Källa: Täcken för många miljoner, Ingrid Andersson, Ridsport
Med tillstånd av Ingrid Andersson och Ridsport.
Gillar? 1 av 2 gillade, 2,5 i betyg