Barren, eller bladen, är det som är mest giftigt på idegranen, och det räcker med en liten mängd för att djuret ska förgiftas. Trädgårdsavfall är en känd riskfaktor, då det lätt kan spridas till närliggande marker, men även under julen ökar risken då idegran ibland används bland julpyntet.

Ingen idegran bland julpyntet

Var extra försiktig med vilken gran du väljer när du ska pynta utomhus eller i ladugården under julen. Om du vill ha grönt i pyntet använd rödgran och gör det djursäkert med äpplen, knäckebröd och morötter istället för glitter och kulor i glas. Tänk också på att vara noga med att se över så inte idegran finns med bland riset om personer runtomkring dig ber att få lägga sitt gamla julpynt i hagen bland djuren.

Läs mer om hur du julpyntar du säkert

Idegran finns ofta i trädgårdar

Djur som fått i sig idegran kan få rörelsestörningar, utvidgade pupiller eller andningsförlamning, vilket leder till döden. Det kan ta allt från några minuter till ett par dagar från det att djuret har konsumerat idegran, till det att djuret dör.

Det är ingen växt som man ser ofta i det vilda, men idegran är däremot vanligt i trädgårdar. Kor undviker oftast giftiga växter, men i brist på annat foder kan de få i sig idegran.

Läs mer om idegran hos SVA