Julpynta i stallet

Visst är det mysigt med ett stämningsfullt julpyntat stall! Det ger en extra speciell julstämning som infinner sig bland hästar, halm, granris och rimfrost på fönstren. Det finns dock en del saker man bör tänka på när man pyntar sitt stall.

Tända ljus är stämningsfullt i luciatåget eller på morgonfikat på juldagsmorgon men passar inte i ett stall. Det finns mängder med lättantändligt material i stallar och stallväggar och en gnista kan snabbt leda till överantändning av en byggnad, och det är mycket svårt att få ut hästar ur ett brinnande stall då en panikslagen häst vill tillbaka in till "tryggheten" i boxen.

Ljusslingor kan kortslutas i fuktig miljö och också leda till brand. Använd därför inte dessa i stallet.

Pynt och glitter kan leda till kolik

Glitter och julgranskulor kan skapa problem för "klåfingriga" hästar som vill undersöka och smaka på allt. Om hästen får i sig främmande material kan den få kolik och i värsta fall behöva buköppnas. Hästar kan inte kräkas om de fått i sig något olämpligt, vilket nästan alltid medför starka magsmärtor. Julgranskulor av glas kan ge fula skärskador om de går sönder. Skräckexempel finns på det när en häst rivit ner en julgranskula som krossats och hamnat i krubban. Hästen fick djupa skärsår på tungan och mulen och fick åka till djursjukhus för vård.

Idegran är en växt som är väldigt giftig för hästar, och är direkt olämplig att ha i stallet. Hästarna tycker mycket om smaken och utgången blir ofta dödlig. Idegranen växer mest i kusttrakterna från Bohuslän till Gästrikland. Man skiljer den från en vanlig gran genom att den är liten, ofta busklik och saknar kottar. Den har små röda bär och platta, skaftade barr som är mörkgröna.

Bra alternativ

Det finns trots allt bra alternativ för den som vill göra julfint i sitt stall. Vanligt gran- eller tallris är lätt att få tag på och luktar gott. Julprydnader av halm kan vara roligt att pyssla med själv, och tas tacksamt emot av hästarna efter julgrans- plundringen. Äpplen, apelsiner med kryddnejlikor, knäckebröd och pepparkakor i röda band ger julstämning, utan att vara farligt för hästar eller andra djur.

Ett tips när julen väl är över: lägg ut den gamla (plundrade) julgranen i hagen, det brukar uppskattas av hästarna.

Gillar? 4 av 4 gillade, 5 i betyg