Vad är blåtunga?
Blåtunga är en virussjukdom som kan orsaka stort lidande hos drabbade djur. Numera klassas blåtunga som en epizootisjukdom kategori C, vilket innebär att den inte kommer att bekämpas via Jordbruksverket.
Jordbruksverket beslutar inte om spärrar och avlivningar, följaktligen kommer inga statliga ersättningar att betalas ut för djur eller produktionsförluster som vid tidigare utbrott 2008.
Gäller försäkringen vid skador på grund av blåtunga?
Blåtunga är inte undantaget, din försäkring gäller alltså enligt dina belopp och självrisker som vid vilken annan sjukdom som helst.
Djur som drabbas och har en försäkring i Agria kommer att ersättas enligt gällande villkor med de självrisker och ekonomiska värden för djuren som valts. Försäkringarna skyddar som vanligt om djur dör eller blir så sjuka att de enligt veterinär måste avlivas.
Hur många djur behöver jag förlora för att få ersättning?
För att veta hur just din försäkring gäller, med självrisk och skadegränser, behöver du kontakta Agria.
Jag har mjölkavbrottstillägg i min försäkring – vad gäller då?
Du kan få ersättning för mjölkavbrott om din mjölkproduktion under 30 dagar minskar med minst 7 procent på grund av sjukdom eller skada verifierad av veterinär. Ersättning betalas då med 90 procent av din förlust.
Kan jag få ersättning för veterinärvård?
Har du veterinärvårdstillägg i din försäkring kan du få ersättning för kostnader när veterinär undersöker eller behandlar ditt/dina djur för sjukdom eller skada. Veterinärvårdsförsäkringen har en självrisk som är olika stor beroende på besättningens storlek.
Nya försäkringar för enskilda djur, lammtillägg och veterinärvårdstillägg har 20 dagars karens för sjukdom.
Bör djuren vaccineras mot blåtunga?
Eftersom blåtunga sprids via svidknott är det svårt att skydda djur mot sjukdomen. Mest effektiva sättet är att vaccinera dem mot blåtunga – vilket dock är frivilligt. Det är inte säkert att vaccinet skyddar mot smitta, men det kan skydda mot allvarliga sjukdomssymtom och dödsfall och därmed minska djurens lidande och ekonomiska förluster. Vaccinerade djur ska registreras hos Jordbruksverket.
Som djurägare är det viktigt att hålla sig uppdaterad om smittläget. Du bör vaccinera i god tid, minst sex veckor, innan fall med blåtunga närmar sig geografiskt.
Behöver djuren vara vaccinerade för att försäkringen ska gälla?
Nej, försäkringen har inget krav på vaccination.
Ersätter försäkringen vaccinationskostnader?
Nej, försäkringen ersätter inte vaccinationskostnader oavsett om du har veterinärvårdstillägg eller ej.
Om jag nyligen har tecknat en försäkring och har djur som föds smittade, gäller min försäkring då?
Generellt gäller inte försäkringar för skador som påbörjats innan försäkringen tecknats. Det är veterinärmedicinsk erfarenhet som ligger till grund för bedömningen av när sjukdom, kroppsfel eller skada ska anses ha påbörjats.
Min avelstjur/bock/bagge drabbades av blåtungeviruset förra året, men är fortfarande infertil. Kan jag få ersättning via min försäkring?
Du kan få ersättning för enskilt försäkrad avelstjur/bock/bagge som under tidigare betäckningssäsong bevisat sig fertil och därefter blir varaktigt ofruktsam (steril eller oförmögen att betäcka på grund av skada eller sjukdom).
Mina kalvar/killingar/lamm har drabbats av blåtunga och avlivats/självdött. Måste de obduceras för att jag ska få ersättning?
Vi har inte krav på obduktion för ersättning. Men det är bra att göra en obduktion av någon kalv/killing/lamm om man är osäker på anledningen till dödsfallen, så att en eventuell smitta av annan typ än blåtunga kan stoppas i tid.
Måste kalvarna/killingarna/lammen vara märkta med öronnummer för att jag ska kunna få ersättning?
Inget öronnummer krävs på nyfödda djur som inte har hunnit märkas. De ersätts under moderns id-nummer.
Läs mer i försäkringsvillkoren
I Agrias försäkringsvillkor kan du läsa mer om vad som gäller för just din försäkring.
Andra länkar:
Bör lantbruksdjuren vaccineras mot blåtunga?
Förbättringar i Agrias lantbruksförsäkringar