Område: Lantbruk Om Får

brun ko på bete

Ekollon kan förgifta dina betesdjur

Ekollonens giftiga tannin kan förgifta ditt djur och ge det livshotande skador i njurarna, levern, magsäcken och tarmarna. Behandling av förgiftade djur är svårt – lär dig istället hur du får dina djur att undvika ekollonen.

Fårflock kan drabbas av CODD.

CODD, smittsam klövsjukdom hos får

Smittsam digital dermatit hos får (Contagious ovine digital dermatitis), förkortat CODD, finns nu i Sverige. Läs mer om klövsjukdomens symtom och smittspridning här.

bagge på bete

Urinsten hos baggar går att förebygga!

Urinsten är enligt Agrias statistik en av de vanligaste orsakerna till att en bagge måste avlivas. Urinstenarna består av mineraler och protein och det finns flera orsaker till att de bildas. 

Är du ny som fårägare?

Det är mycket man ska tänka på när man är nybliven djurägare, oavsett vilket djur det handlar om. I den här artikeln får du tips på vad du som nybliven fårägare ska tänka på!

Minska smittrycket i din fårbesättning

Att köpa in djur kan vara nödvändigt för att förnya besättningens avelsmaterial. För att hålla ner smittrycket bör man dock undvika att köpa in djur i onödan eftersom det är den vanligaste orsaken till att sjukdomar sprids. Du kan själv förebygga problem genom att vara extra noga med vilka djur du köper in.

Salmonellainfektion hos får - en zoonos

Zoonoser är ett samlingsnamn för smittsamma sjukdomar som kan överföras mellan djur och människa och lyder under zoonoslagen (1999:658). Salmonella kan smitta både från djur till människa och tvärtom.

Inför Sveriges största Lantbruksmässa

Riksutställning för nötkreatur, får- och ankvallning samt showmanship; Sveriges största Lantbruksmässa, Elmia Lantbruk Djur & Inomgård bjuder på underhållning både för fackfolk och annan publik.