– Med facit i hand kan vi se att hagelskador på grödor slog skaderekord under förra året och vi ersatte runt 150 rapsodlande lantbrukare, säger Rasmus Troedsson, lantbruksexpert på Agria Djurförsäkring.

Värderat till mångmiljonbelopp

Allra värst drabbade är hagelskador på rapsodlingar, därefter kommer grödor som vete, korn, havre och timotej men på lägre nivåer. En uppskattad beräkning visar att Agrias kunder förlorade över 3000 ton raps värderat till mångmiljonbelopp under 2021.

Grödatoppen, hagelskadade arealer 2021.
Grödatoppen, hagelskadade arealer 2021.

Under de senaste tjugo åren har trenden varit tydlig att den svenska arealen av olje- och baljväxter, majs och frövall har ökat, medan andra traditionella grödor som spannmål och sockerbetor har minskat. För växtsäsongen 2021 ersatte Agria drygt 150 rapsodlande lantbrukare för skador på tre gånger större rapsareal än medelskadearealen under den senaste tjugoårsperioden.

– Växlingen mellan grödor gör att den ekonomiska risken för oss som försäkringsbolag har ökat eftersom de nya grödorna oftast har ett högre värde som ska ersättas vid till exempel hagelskador, säger Rasmus Troedsson.

Främst skördemogen höstraps

Det som också är anmärkningsvärt är tidpunkten och den geografiska utbredningen av hagelskadorna på raps.

– Majoriteten av haglet landade på skördemogen höstraps i månadsskiftet mellan juli och augusti från Söderslätt till norra Mälardalen, säger Rasmus Troedsson.

Försäkringen Agria Gröda ger ekonomiskt skydd för vissa händelser som hagel, men också exempelvis skorpa, frost, torka och jord-/sanddrift i samband med vår- och höstsådd. Samt vid salmonellasmitta i spannmålslagret.

– Nu hoppas vi på en ny växtsäsong där grödorna kan skördas oskadda, säger Rasmus Troedsson.

Om Agrias grödaförsäkring

Agria erbjuder växtodlare en försäkring som ger ekonomiskt skydd om grödan drabbas av hagelskador, om du blir tvungen att så om på våren eller hösten eller om du hittar salmonella i exempelvis lagrad spannmål. Du kan försäkra de flesta grödor såsom stråsäd, trindsäd, oljeväxter, fröer, potatis, sockerbetor och många sorters grönsaker.

Läs mer om att försäkra grödor