Se upp för de vanligaste höstfarorna

1. Reflexer i höstmörkret

Nu är det hög tid att se över reflexer och lampor. Reflexer åldras snabbt och det är därför viktigt att testa dem innan det är dags för din katt att gå ut i höstmörkret. Om du låter din katt gå ut på egen tass i mörkret bör du se till att den ha ett väl synligt reflexhalsband på sig. I höstmörkret är det annars nästintill omöjligt för bilister att se din katt om den kilar över bilvägen. Reflexer slits ganska fort, de flesta håller bara ett år och behöver sedan bytas ut. Ett enkelt sätt att kontrollera om reflexen behöver bytas ut, är att samtidigt lysa på en gammal och ny reflex på 100 meters avstånd. Jämför skillnaden mellan den gamla och nya reflexen och byt ut den som syns sämre. Glöm inte att vara noga med att halsbandet har ett så kallat snabbspänne eller resår.

Testa reflexerna i höst

2. Sår och bölder på utekatten

Om du har en utekatt är det bra att ta för vana att känna igenom katten varje dag. Ibland syns bitsåren med blotta ögat, men ibland är såren små och då upptäcker du inte att katten varit i slagsmål förrän det bildats en böld.
Om du hittar du en bitskada, en svullnad eller en böld ska du kontakta din veterinär för att undersöka om skadan behöver behandlas. Känn igenom katten noggrant och var observant, även små bitskador kan behöva tas omhand.

Så undersöker du din katt

3. Fästingar

Fästingar tar inte ledigt bara för att det blir höst. Fästingsäsongen sträcker sig ända in i november och fästingar är aktiva så länge temperaturen överstiger 5 grader. Därför är det viktigt att undersöka din katt dagligen för fästingar efter att den varit utomhus. Känn igenom katten dagligen och plocka direkt bort eventuella fästingar. Var extra uppmärksam på att du väljer ett fästingmedel som är speciellt avsett för katt - fästingmedel för hund kan vara direkt dödligt för katter.

Här får du svar på de vanligaste frågorna om fästingar på katt

4. Huggormar

Många katter gillar att jaga ormar och riskerar då att bli bitna. Kontrollera alltid utekatten efter att den varit utomhus och leta efter sår eller svullnader. Symtomen kan vara ett ben som svullnat, katten är tröttare än vanligt eller att allmäntillståndet dämpas. Om bettet tar i en tass svullnar den upp och svullnaden sprider sig uppåt benet. Det viktigaste är att hålla djuret stilla för att minska spridningen och snarast söka upp veterinär.

Ormbett på katt - tänk på det här

5. Glykol

Låt inte din katt nosa runt och slicka på marken på parkeringar eller kring bilar. Vissa sorters kylarvätska, låsolja och bromsvätska innehåller glykol vilket kan göra din katt riktigt sjuk. Symtom på glykolförgiftning kan vara illamående, kräkningar, kraftigt ökad törst och vinglighet.
Katter älskar att se ut över sitt revir, nyttja därför höjden i ditt hem och tänk tredimensionellt. Ordna gärna så att det finns en sovplats där katten kan ligga och titta ut genom ett fönster och en annan sovplats som är mer gömd, exempelvis i garderoben eller under sängen.

Förgiftning av katt

Skapa en trivsam hemmamiljö för katten

Det är alltid viktigt att ha en trivsam hemmamiljö för din katt som är anpassad efter din katts behov. Se till att katten har möjlighet att dra sig undan på flera platser i hemmet. Skapa flera sovplatser i ditt hem - gärna platser där katten inte behöver bli störd. Alla sovplatser ska vara trygga. Katten ska inte behöva bli störd av barn, hundar eller andra katter.

Aktiveringstips för innekatten

Bra tips för att ge katten en riktigt trygg och mysig höst

Vi frågade Rosemarie Engvall, legitimerad djursjukskötare på Agria om hennes bästa hösttips för kattägare. –Höst och vinterkyla är inte kattens bästa vän! Katter utan skydd från snö, vind och låg temperatur kan riskera att råka ut för köldskador på öron, tassar och svanstippar. Släpp därför bara ut din utekatt kortare stunder när du är hemma och kan släppa in den i värmen igen när katten vill in. Ett GPS-halsband kan hjälpa dig lokalisera katten om du behöver hämta in den. För maximal mysfaktor kan du investera i gosiga filtar och fällar som katten kan värma sig i om kylan kryper in innanför husknuten, säger Rosemarie.