Se till att utekatten syns i mörkret

Om du har utekatt och bor i närheten av en trafikerad väg är det viktigt att du ser till att den syns i mörkret. Ett halsband med reflexer eller lampor kan förhindra många olyckor. 

– Rätt reflexer kan rädda liv. En bra reflex syns på 140 meters håll när den träffas av strålkastarljus. Om du inte har reflex, syns du först på ca 20 meters avstånd, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef hos Agria Djurförsäkring.

När det är mörkt utomhus större delen av dygnet blir speciellt mörka katter svåra för bilister att se. Därför bör du som valt att ha din katt ute skaffa ett bra halsband som gör att den syns i mörkret nära trafikerade vägar. Tänk på att använda en modell med ett så kallat snabbspänne eller resår. Då kan katten lätt komma loss om halsbandet fastnar i en gren eller liknande. 

Reflexer eller lampor

Nu för tiden finns ett brett urval av katthalsband och du som kattägare kan välja mellan alla möjliga sorter. Det vanligaste är att använda ett vanligt reflexhalsband eller ett halsband med lampor. Det finns fördelar med båda varianterna, har du en långhårig katt där halsbandet gärna försvinner in i pälsen kan ett halsband med lampor ibland synas bättre.

Byt ut gamla reflexer

Reflexer slits tyvärr ganska fort. De flesta håller bara ett år och behöver sedan bytas ut.

- Reflexvästar som tvättas, koppel som utsätts för väder och vind och vanliga reflexer som samsas med nycklar i jackfickorna åldras och behöver bytas ut, säger Patrik Olsson.

Ett enkelt sätt att kontrollera om reflexen behöver bytas ut, är att lysa på en gammal och ny reflex på fyra meters avstånd. Jämför skillnaden mellan den gamla och nya reflexen och byt ut om någon syns sämre.

Testa halsbandet

Innan du släpper ut din katt ska du kontrollera att den faktiskt kan ta sig ur halsbandet om det skulle behövas. Det gör du enklast inomhus genom att föra in ett finger innanför halsbandet och försiktigt dra lite. Är det ett halsband med resår ska katten då kunna dra sig ur halsbandet och är det ett halsband med så kallat snabbspänne ska spännet gå upp när trycket ökar. Tänk på att det är bättre med ett halsband som är lite för enkelt att ta sig ur än ett som är svårt att få av. 

Gillar? 14 av 16 gillade, 4,4 i betyg