Om du låter din katt gå ut på egen tass i mörkret bör du se till att den ha ett väl synligt reflexhalsband på sig. I vintermörkret är det annars nästintill omöjligt för bilister att se din katt om den kilar över bilvägen.

– Rätt reflexer kan rädda liv. En bra reflex syns på 140 meters håll när den träffas av strålkastarljus. Om du inte har reflex, syns du först på ca 20 meters avstånd, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef hos Agria Djurförsäkring.

Ska man välja reflexer eller lampor?

Nu för tiden finns ett brett urval av katthalsband och du som kattägare kan välja mellan alla möjliga sorter. Det vanligaste är att använda ett vanligt reflexhalsband eller ett halsband med lampor. Oavsett vad du väljer ska du vara noga med att halsbandet har ett så kallat snabbspänne eller resår. Då kan katten lätt komma loss om halsbandet fastnar i en gren eller liknande. 

Byt ut gamla reflexer

Reflexer slits tyvärr ganska fort. De flesta håller bara ett år och behöver sedan bytas ut.

- Reflexvästar som tvättas, koppel som utsätts för väder och vind och vanliga reflexer som samsas med nycklar i jackfickorna åldras och behöver bytas ut, säger Patrik Olsson.

Ett enkelt sätt att kontrollera om reflexen behöver bytas ut är att lysa på en gammal och ny reflex på fyra meters avstånd. Jämför skillnaden mellan den gamla och nya reflexen och byt ut om någon syns sämre.

Testa halsbandet

Innan du släpper ut din katt ska du kontrollera att den faktiskt kan ta sig ur halsbandet om det skulle behövas. Det gör du enklast inomhus genom att föra in ett finger innanför halsbandet och försiktigt dra lite. Är det ett halsband med resår ska katten då kunna dra sig ur halsbandet och är det ett halsband med så kallat snabbspänne ska spännet gå upp när trycket ökar. Tänk på att det är bättre med ett halsband som är lite för enkelt att ta sig ur än ett som är svårt att få av.