Tänk på!

Det finns fästingpreparat på marknaden som är giftiga för katter (och andra djur). Se därför till att kolla noggrant när du väljer fästingmedel att det är godkänt för katt!

Spot-on medel mot fästingar

Spot-on lösningen appliceras direkt på huden. Om du väljer en spot-on lösning för din katt, var noga med att kontrollera att den är godkänd för katter. Vissa spot-on preparat är nämligen giftiga för katter. Om du har en hund i hemmet, tänk på att katten inte ska kunna få i sig hundens fästingmedel. En del av spot-on preparaten ligger kvar i kattens hud, medan andra absorberas till blodbanan och utsöndras via avföringen i aktiv form och kan därmed ha effekt på mark- och vattenlevande organismer. Vissa spot-on lösningar är receptfria och kan köpas på apotek, andra är receptbelagda. Effekten kvarstår 3-12 veckor beroende på preparat.

Fästinghalsband

Fästinghalsband sätts runt kattens hals och har full effekt inom ett par dagar. Halsbandet fungerar avvisande mot fästingar och dödar även fästingar som bitit sig fast. Tänk på att det finns fästinghalsband som är giftiga för katt och endast är till för hundar. Kontrollera att du väljer ett fästinghalsband som är godkänt för katter. Har du även en hund i hemmet och hunden och katten har nära kontakt eller katten tuggar på hundens halsband är det då viktigt att den inte använder fästingmedel som är farliga för katter. Fästinghalsband för katt är receptfritt och kan köpas på apotek. Effekt i cirka åtta månader.

Fästingförebyggande tabletter

Fästingförebyggande tabletter ges direkt i munnen och har effekt på en gång. Tabletterna är receptbelagda och skrivs ut av veterinär. Ämnena i tabletterna utsöndras till stor del i aktiv form med avföring. Effekt påbörjas inom 24 timmar och fortsätter i fyra veckor.

Fästingborttagare

Har din katt fått en fästing finns det fästingplockare du kan använda för att ta bort fästingen. Du kan även använda pincett för att lättare få bort fästingen.
Här kan du köpa Agrias fästingpenna

Biverkningar/nackdelar av fästingpreparat

För att hitta det bästa fästingmedlet för din katt rekommenderar vi att du diskuterar med veterinär kring faktorer som:

  • Sjukdomar/känslighet
  • Biverkingar/miljöaspekter
  • Päls
  • Ras
  • Barn i hushållet
  • Andra husdjur (ex. hundvalpar, kattungar osv.)
  • Förekomst av fästingar och de smittsamma sjukdomar de sprider i området där katten kommer att vistas

för att bedöma vilket preparat som passar din katt bäst.