Påskpyntet som kan vara farligt för din katt

Nu runt påsk pyntar vi våra hem med blommor, ris med prydnadsägg och andra småsaker, sådant som kan vara riskfyllt för en nyfiken och lekfull katt. Du behöver inte avstå från pynt men var lite extra försiktig så inte katten råkar svälja något olämpligt eller skada sig. Vissa blommor är farliga för kattens hälsa om den skulle ta en smakbit, bland annat den så här års populära påskliljan.

Fjädrar och ris är roliga saker för en katt. Även påskpynt av olika slag är skojiga att busa med.

– Att operera bort främmande föremål ur kattens mage eller svalg kan bli en smärtsam historia för katten och dyrt för matte och husse. Lek gärna med katten men låt den inte ha små saker eller saker som den kan tugga i sig när den är för sig själv, berättar Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Se upp med blommor

På påsken köper vi fler blommor till hemmet och katter brukar gilla att smaka och tugga på nytillkomna växter.

– Många lökväxter och blommor som hör påsken till har irriterande växtsaft och kan vara farliga för katten, vissa liljeväxter kan till och med ge katten livshotande skador.

Mörk choklad

Katter är precis som hundar känsliga för ämnet teobromin som finns i choklad, men på grund av katter generellt inte tycks vara intresserade av sötsaker så är det mycket ovanligt att katter försöker äta choklad.

Gratis videosamtal till veterinären

Är du med i Agria får du fri sjukvårdsrådgivning för ditt djur hos FirstVet. Öppet alla dagar mellan 07:00-24:00.

Logga in och boka tid

Läs mer om FirstVet
Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg