Katter tycker att det är spännande att få sitta och spana på hög höjd och njuta av vårsolen, men somliga blir lite för nyfikna och ramlar ut. Här gäller det att säkra balkonger och fönster.

– Mellan 100-150 katter skadas årligen så allvarligt att de får besöka veterinären och behandlas. Skador som uppstår i samband med fall är ofta svåra, kräver veterinärvård och har en lång konvalescenstid för katten, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef Agria Djurförsäkring.

Krav att näta in enligt Jordbruksverkets regler

Jordbruksverket har en regel om att balkonger som är mer än fem meter över marken måste vara försedda med nät om katten ska vistas ensam på den. Men tänk på att även om katten inte är ensam på balkongen kan den på ett ögonblick tappa balansen om den blir distraherad av att till exempel försöka fånga en fågel. Även fall som är lägre än fem meter kan orsaka allvarliga skador för katten.

Läs mer om Jordbruksverkets regler här 

Allvarligt att falla från balkongen

En vanlig missuppfattning är att katter klarar sig oskadda då de alltid landar på alla fyra

Katter som ramlar från balkonger kan få svåra skador som tar lång tid att läka. I vissa fall skadas katten så allvarligt att den måste avlivas. Exempel på typiska skador är frakturer, sprucken urinblåsa, käkskador, sprickor i gomtaket samt punkterade lungor och diafragmabråck. 

– Vissa katter kan visserligen landa på alla fyra, men det är inte detsamma som att de klarar sig oskadda, berättar Lotta.

Katter kan lyckas ta sig igenom ytterst små glipor och därför är det bra att förutom balkongen också se över fönstren så att de har välsittande hakar.