Näta in balkongen för katternas skull

Foto: Lasse Stephenson
Våren närmar sig och balkongdörrar och fönster börjar öppnas för att släppa in den friska vårluften. För våra katter är balkongen ett perfekt ställe att sitta och spana, men se till så att du har ett skydd så att katten inte ramlar ner och skadar sig.

Soliga dagar och frisk vårluft gör att vi gärna öppnar fönster och balkonger. Katter tycker naturligtvis att det är spännande att få sitta och spana på hög höjd och njuta av vårsolen. Tänk på att sätta upp ett nät eller liknande så att inte katten riskerar att ramla ner och skada sig.

Jordbruksverket har en regel om att balkonger som är mer än fem meter över marken måste vara försedda med nät om katten ska vistas ensam på den. Men tänk på att även om katten inte är ensam på balkongen kan den på ett ögonblick tappa balansen om den blir distraherad av att till exempel försöka fånga en fågel. Även fall som är lägre än fem meter kan orsaka allvarliga skador för katten.

Allvarligt att falla från balkongen

Katter som ramlar från balkonger får väldigt svåra skador som kan ta lång tid att läka och i vissa fall så allvarliga att de måste avlivas.

– Vanliga skador är frakturer på framben och käke och allvarliga skador på lever, mjälte och diafragma, berättar Lotta Möller, veterinär på Agria och själv kattägare. Förutom frakturer så är det vanligt att urinblåsan spricker och att lungorna punkteras, fortsätter Lotta.

En vanlig missuppfattning är att katter klarar sig oskadda då de alltid landar på alla fyra

– Vissa katter kan visserligen landa på alla fyra, men det är inte detsamma som att de klarar sig oskadda, berättar Lotta.

Katter kan lyckas ta sig igenom ytterst små glipor och Agria uppmanar alla kattägare att använda både välsittande fönsterhakar och balkongnät (t.ex. myggnät) för att förhindra att tragiska fallolyckor inträffar.

Läs mer om Jordbruksverkets regler här

Gillar? 1 av 1 gillade, 5 i betyg