Var rädd om katten i påsk

Katter är oftast fulla av glädje och gillar att leka med trassliga trådar, ulliga kycklingar eller pynt i påskriset. Vissa växter drar också till sig kattens uppmärksamhet, vilket kan sluta illa. Lotta Möller, kattveterinär på Agria Djurförsäkring, bjuder på tips för en tryggare påsk.

Katten är sällan intresserad av maten på påskbuffén. Däremot är de ofta nyfikna och leksugna när spännande saker som påskris med trassliga trådar och fjädrar och annat påskpynt hamnar i blickfånget.

– Visst ska man leka med sin katt under påsken, men ha den under uppsikt. Det kan bli ett tråkigt avbrott i firandet med veterinärbesök under helgen, och dessutom en dyrbar historia, säger Lotta Möller, kattveterinär på Agria Djurförsäkring.

Vackra blommor som påsklilja och andra liljor hör påsken till och katter brukar gilla att smaka på nytillkomna växter. Påskliljan, vars lök är giftig, bör kattägaren undvika att ha i hemmet.

– Flera lökväxter och blommor som vi uppskattar inför påsken har irriterande växtsaft och kan vara irriterande för katten, vissa liljeväxter kan till och med ge katten livshotande skador, säger Lotta Möller.

Vilka symptom ska jag vara uppmärksam på?

Det kan vara bra att hålla koll på om katten kräks, får diarré eller visar tecken på allmänt sämre hälsotillstånd, men också om den äter och dricker normalt.

Vad ska man göra om katten fått i sig olämpligheter?

Om katten inte mår bra bör man kontakta sin veterinär.

Gratis videosamtal till veterinären

Är du med i Agria får du fri sjukvårdsrådgivning för ditt djur hos FirstVet. Öppet alla dagar mellan 07:00-24:00.

Logga in och boka tid

Läs mer om FirstVet

Bjud katten på en skön påsk

  • Katter gillar oftast att dra sig undan när det kommer gäster. Ge den möjlighet att ha en lugn plats att dra sig tillbaka till
  • Lek gärna med din katt, men gör det under uppsikt och plocka bort allt som kan fastna i kattens mage när ni är klara
  • Om solen skiner kanske innekatten uppskattar en promenad i sele
  • Se till att balkongdörr och fönster är kattsäkrade, varje år skadas ett hundratal katter vid fall från höga höjder
Gillar? 1 av 1 gillade, 5 i betyg