Nu när du fått hem din lilla valp börjar allvaret. Oavsett hur mycket du längtat efter din nya familjemedlem och oavsett vilka bilder du målat upp framför dig, så har du nu en hel del arbete framför dig.

Jag vill inte skrämma dig eller verka negativ, men en valp innebär en hel del arbete. Men det fina är att ju mer och ju bättre du arbetar med din valp, desto finare liv får ni tillsammans. Min vän och hundkollega, rocksångaren Jerry Williams, sa vid ett tillfälle när vi diskuterade likheter och skillnader på barnuppfostran och hunduppfostran att ”Den stora skillnaden är att barn växer upp och klarar sig mer och mer utan hjälp, en jycke får man hjälpa hela livet”. Jerry är en riktigt duktig hundkille med flera SM i bagaget och den jämförelsen håller jag verkligen med om.

Läs mer om hundträning i Fredriks blogg

Valpskolan på film - Den första tiden med valp

Oroade valpägare

Jag får många telefonsamtal och mejl från nyblivna hundägare. De frågor jag får grundar sig nästan alltid i oro. Valpen verkar orolig, valpen äter inte, valpen piper och gnäller på natten och så vidare. Jag förstår deras oro men det är naturligt av valpen att göra allt det där.

Du tar hem valpen som i normala fall endast sett valprummet där han eller hon är född. Har du tur har valpen sett lite mer, men det alltid tillsammans med sina syskon och sin mamma. Inte en enda stund i valpens liv framtill nu har valpen tillbringat utan sina syskon. Inte en enda måltid har valpen ätit utan konkurrensen från syskonen och inte en enda natt har valpen sovit utan närhet till sin mamma och sina kullsyskon.

Valpen behöver närhet även på natten

När du nu har tagit hem valpen är det självklart att den första tiden är orolig. Valpen behöver närhet även på natten. Valpen måste vänja sig vid sin nya situation och den enorma värld som nu har öppnat sig. Det tar lite tid.

Nattetid brukar jag råda oroliga valpägare att antingen ta en madrass och sova första tiden på golvet med valpen, eller att se till att valpen har en sovplats bredvid din säng så att du kan låta din hand ha kontakt med valpen när den är orolig.

Om valpen äter för lite

Det är inte alla valpar som inte äter även om det är vanligt första tiden. Och de valpar som inte äter, behöver man faktiskt inte oroa sig så mycket för heller. Fasta rutiner brukar snart ge valpen god aptit igen.

Om valpen ska äta fyra gånger per dag första tiden ställer du helt enkelt ner valpens mat vid den när det är matdags och avvaktar. Äter inte valpen inom några minuter så tar du bort maten igen. Några timmar senare erbjuder du valpen mat igen och gör om proceduren. Är valpen frisk, vilket de allra flesta valpar är, så äter dom snart med fin aptit.

Träna med valpen

En annan fråga jag också ofta får är när man kan börja träna med valpen. Svaret på den frågan är att du ska göra det så fort det bara går. Så fort valpen börjar känna sig hemma och börjar trivas med sina nya livssituation är det bara att sätta igång.

Denna valpträning görs endast med hjälp av belöningar och positiv förstärkning. Målsättningen med dessa övningar tycker jag inte ska vara att egentligen lära valpen något specifikt, utan handlar mer om att du och valpen på ett fint och bra sätt ska börja kommunicera med varandra.

Hundförsäkring

Vad kostar det att försäkra min hund?

Upp till25%rabatt för alla hundar