Nu har de första huggormsbitna hundarna och katterna kommit till veterinären. Det är i nosen och i tassarna som ormen oftast biter – en konsekvens av djurens nyfikenhet och lek. Den bitna kroppsdelen svullnar upp. Giftet kan orsaka blodbrist och skadar både levern och njurarna. Med veterinärvård inom rimlig tid kan djuret bli återställt. Ett tjugotal hundar och katter dör däremot årligen.

– Men mörkertalet är stort. Våra uppgifter kommer från djur vars ägare köpt en försäkring för att kunna kosta på sitt djur veterinärvård. Men idag saknar en av fem hundar och tre av fyra katter försäkring, säger Lotta Gunnarsson, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Att vårda en hund som blivit ormbiten kostar i snitt 5500 kronor. För katterna är genomsnittspriset något lägre, runt 3400 kronor.

– Men för djur som måste ha intensivvårdsbehandling stannar prislappen sällan under 10 000 kronor, fortsätter Lotta. Hon råder djurägare i ormtäta områden, som till exempel skärgården, att be sin veterinär skriva ut kortison som de kan använda om olyckan skulle vara framme.

– Framför allt under semestertider när det kan vara långt till veterinären, avslutar Lotta Gunnarsson.

Agrias veterinärs råd vid huggormsbett
  • Håll hunden i stillhet, speciellt om bettet tagit i tassar eller ben.
  • Ge eventuellt kortison enligt veterinärens ordination.
  • Uppsök veterinär.
  • Inspektera och leta efter bettet.

Uppgifterna är beräknade med hjälp av Agrias skadestatistik. Hänsyn har tagits till djur som saknar försäkring eller som är försäkrade i annat bolag.