I mars kommer de första huggormsbitna hundarna och katterna kommit till veterinären. Det är i nosen och i tassarna som ormen oftast biter – en konsekvens av djurens nyfikenhet och lek. Den bitna kroppsdelen svullnar upp. Giftet kan orsaka blodbrist och skadar både levern och njurarna. Med veterinärvård inom rimlig tid kan djuret bli återställt. Ett fåtal hundar och katter dör däremot årligen.

– De allra flesta hundar och katter blir friska igen efter behandling. De hundar som blir riktigt dåliga av huggormens gift kan numera även få ett serum, säger Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Katter klarar huggorsmbett bättre 

I snitt vårdas 1700 hundar och 300 katter per år för huggormsbett. Att vårda en hund som blivit ormbiten kostar i snitt 5 300 kronor. För katterna är genomsnittspriset något lägre, runt 3 800 kronor.  Men för djur som måste ha intensivvårdsbehandling stannar prislappen sällan under 10 000 kronor.

– Av någon anledning klarar katterna huggormsbett bättre än vad hundar gör, berättar Lotta Möller vidare.

Numera rekommenderas inte kortison till alla ormbitna djur. Det kan dock vara bra att ha med sig kortison om man vistas mycket långt från veterinär.

Lotta Möller ger rådet att i förväg diskutera med sin veterinär om han eller hon tycker att det är lämpligt att ha kortison till hands.

Agrias veterinärs råd vid huggormsbett

  • Håll djuret i stillhet, speciellt om bettet tagit i tassar eller ben.
  • Ge eventuellt kortison enligt veterinärens ordination.
  • Uppsök veterinär. Om kliniken har stängt kan du ofta få råd av telefonveterinären.
Uppgifterna är beräknade med hjälp av Agrias skadestatistik. Hänsyn har tagits till djur som saknar försäkring eller som är försäkrade i annat bolag.