Vad är patellaluxation?
Patella är lika med knäskål och luxation är en urledvridning. Patellaluxation är alltså när knäskålen hamnar eller hoppar ur led. Det är en av hundens vanligaste ortopediska sjukdomar och drabbar främst små hundar.
Luxationen graderas mellan 0 till 3, där 0 är normalt, det vill säga att knäskålen inte förflyttas.
- Grad 0 = Normal.
- Grad 1 = Patella kan luxeras manuellt men återgår spontant till normalt läge.
- Grad 2 = Patella kan lätt luxeras antingen manuellt eller spontant och kan förbli luxerad.
- Grad 3 = Patella är permanent luxerad.
Patellaluxation finns i två varianter, medial och lateral. Vid medial patellaluxation förskjuts knäskålen till insidan vilket är det vanligare tillståndet och förekommer främst hos små hundar. Vid lateral patellaluxation så förskjuts knäskålen till utsidan vilket är vanligare hos större hundar.
Hur gammal ska hunden vara vid en patellaundersökning för SKK?
Nedan information gäller enbart friska individer där patella undersöks inför eventuell avel, för att utveckla rasen eller i förebyggande syfte och registreras hos Svenska kennelklubben. Har din valp/unghund hälta eller smärta ska du alltid uppsöka veterinär för en undersökning.
Hunden behöver minst vara 12 månader gammal vid undersökningstillfället för att resultatet ska registreras hos SKK. Du bokar besöket hos en veterinär med specialistkompetens i hundens och kattens sjukdomar som undersöker knäskålen och ger gradering enligt ovan. Patellaintyget från SKK finns hos undersökande veterinär.
Orsaker till patellaluxation
Patellaluxation utvecklas under hundens tillväxt och beror på en anatomisk försvagning runt knäskålen. Avvikande benvinklar kan också ha betydelse.
- Genetik: Patellaluxation är ofta genetiskt betingad. Hundar med föräldrar som har patellaluxation har en högre risk att utveckla tillståndet. Avel med hundar som har patellaluxation bör undvikas för att minska risken för att problemet förs vidare till valparna.
- Anatomiska faktorer: Felaktig utveckling av knäleden och dess omgivande strukturer kan leda till patellaluxation. Detta kan inkludera en grund knäskål, felaktig vinkel på lårbenet eller svaga ligament.
- Övervikt: Övervikt kan ge extra belastning på knäleden och förvärra patellaluxation. Det är viktigt att hålla hunden i god kondition och hälsosam vikt.
- Trauma: Ibland kan knäskålen luxera till följd av trauma som exempelvis fall från hög höjd eller en krock där en hård smäll skjuter knäskålen ur sitt läge.
Symtom på patellaluxation
En del hundar visar inga symtom alls och är smärtfria medan andra har kraftiga symtom. Symtomen kan röra sig om allt från enstaka hoppsasteg eller lindrig hälta till att knäet låser sig vilket ger en knäande gång och smärta hos hunden. Med tiden kan hunden få värre problem med pålagringar i leden (artros).
Läs mer om: Varför haltar min hund?
När behöver jag uppsöka veterinär?
Hunden bör undersökas om den haltar eller inte vill stödja på ett ben. Om hunden har besvär går patellaluxation framgångsrikt att operera.
Behandling av patellaluxation
Behandlingen beror på graden av patellaluxation och kan inkludera:
För milda fall kan viktkontroll, smärtstillande mediciner, och sjukgymnastik hjälpa till att hantera symtomen.
För svårare fall kan kirurgi vara nödvändigt för att korrigera knäskålens position och stabilisera knäleden. Tidig operation är avgörande för prognosen. Det finns olika operationsmetoder. Operationen utförs på djursjukhus och på större kliniker.
Efter operationen är det viktigt med sjukgymnastik för att bygga upp musklerna och förbättra rörligheten.
Hur kan jag förebygga patellaluxation?
- Val av valp: Välj en valp från föräldrar som inte har patellaluxation. Många hundraser ingår i avelsprogram med rekommendationer att genomföra patellaundersökningar på både hanen och tiken innan parning. Du kan minska risken att din valp får problem med patellaluxation genom att välja hälsotestade föräldrar. Hundar med kliniska symtom på patellaluxation bör inte användas i avel oavsett gradering.
- För den unga hunden: Håll den unga hunden normalviktig och undvik extrem träning som kan belasta knäleden. Allsidig träning som bygger upp musklerna är bra.
- För den vuxna hunden med symtom: En hund med patellaluxation ska röra på sig, men på rätt sätt. Bygg upp musklerna i hundens bakben och undvik överbelastning av knäleden. Övervikt ska undvikas då det kan förvärra symtomen.
Misstänker du att din hund mår dåligt?
- Kontakta Agrias sjukvårdsrådgivning, dygnet runt. Läs mer här
- Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
- Vid behov bokar vi en veterinär i Agriaappen eller hos en klinik
- Vårt mål är att din hund ska få rätt vård, i rätt tid, till rätt kostnad
Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.