Redan i mars rapporterades de första ormbetten. Men först nu är det hög tid att vara extra uppmärksam på vad hunden eller katten nosar på eller sätter ned sina tassar.

-          Den härliga sommarvärmen lockar fram huggormarna och under de två senaste veckorna ser vi en markant ökning i år jämfört med tidigare år under samma tidperiod, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef smådjur på Agria Djurförsäkring.

De flesta hundar och katter blir bitna i nosen och frisknar till, men värst drabbade är djuren som blir bitna i tassen. Ett bett i tassen kan leda till dödlig utgång. Under 2015 uppskattar Agria att ett tiotal hundar avled till följd av ormbett, medan cirka 2 500 hundar fick söka veterinärvård.

Så här många hundar och katter utsattes för ormbett under de två första veckorna i maj:  

Årtal

Hund

Katt

2012

85

53

2013

59

40

2014

107

49

2015

76

46

2016

150

112

Skador av ormbett

Graden av skada beror på mängden gift som injiceras. Vissa fall av ormbett leder enbart till smärtsam svullnad i bettområdet, men i andra fall uppstår skador på djurets inre organ.

– Hunden eller katten kan få en lever- och njurskada och drabbas av blodbrist, ibland får djuret hjärtpåverkan. Allt detta går vanligtvis över med lämplig medicinering och vila, säger Lotta Möller, smådjursveterinär på Agria Djurförsäkring.

Bär djuret för att undvika att giftet sprids, håll det i stillhet och sök snarast veterinär. Som intensivbehandling får hunden ibland ormserum som motgift. Katter klarar sig generellt bättre än hunden, men behöver ofta veterinärvård.

Symptom på ormbett

Först märks ormbettet inte så mycket på hunden eller katten, men efter ett tag blir djuret trött och vill helst ligga ned. Efter någon eller några timmar svullnar den bitna kroppsdelen. Om bettet har tagit i nosen eller i läpparna svullnar ansiktet upp mycket kraftigt och når ett maximum efter ett till två dygn. Läpparna kan bli ett par centimeter tjocka och svullnaden kan sjunka ner på halsen. Om bettet tar i en tass svullnar den upp och svullnaden sprider sig uppåt benet.