I ett knä finns två ligament som håller underbenet fast vid lårbenet. De fäster på ett sådant sätt att de bildar ett kryss – därav namnet korsband. Om ett eller båda banden går av förloras stabiliteten i knäleden. Underbenet kan då förskjutas i förhållande till lårbenet.

Håller upp bakbenet

En hund med korsbandsskada håller ofta bakbenet upplyft. Många hundägare misstänker en tasskada, men vid undersökning finner man att hunden har ont i knät och att underbenet kan förskjutas i förhållande till lårbenet.

Behandling

I en del fall måste man ge hunden en lugnande spruta så att den slappnar av och kan undersökas. Behandlingen är kirurgisk och det finns olika metoder. Operationsmetoderna utvecklas ständigt.

Målet är förstås att hunden efter operationen ska återfå så god funktion som möjligt i den opererade leden. De nyaste metoderna kallas TPLO och TTA.

Lång vila och rehabilitering

Efter operation krävs ett par månaders vila och successiv uppträning. Sjukgymnastik är nödvänig för att musklerna ska återhämta sig.

Vid alla knäskador uppstår det benpålagringar i och runt leden. Många hundar blir så pass återställda att de kan fungera bra efter en korsbandskada, men en del får bestående problem med hälta.

Vid misstänkt korsbandsskada, gör så här:

  • Inspektera det skadade benet och var vaksam på symptom som ömhet och svullnad
  • Håll hunden i stillhet
  • Kontakta veterinär