Vad är cushings syndrom?

Cushings syndrom är en kronisk sjukdom som beror på att hundens binjurar producerar för mycket kortisol. Binjurarna, som är två små organ som är belägna nära njurarna, producerar bland annat kortisol. Produktionen styrs av hypofysen som signalerar till binjurarna att öka eller minska produktionen av kortisol. Vid cushings syndrom produceras för mycket av kortisol och anledningen är oftast en tumör i hypofysen eller i binjurarna. Det finns också en iatrogen form som orsakas av att hunden getts kortisonbehandling.

Symtom på cushings syndrom

Symtomen variera från hund till hund, beroende på mängden kortisol i hundens kropp och hur länge hunden haft höga nivåer av kortisol. Förutom de kliniska symtomen kan sjukdomen leda till komplikationer såsom diabetes, högt blodtryck och trombbildning.

  • Ökad törst (polydipsi)
  • Ökad aptit (polyfagi)
  • Ökad urinering (polyuri)
  • Tunnare päls eller hårlöshet
  • Minskad muskelmängd
  • Övervikt och utspänd buk
  • Slöhet och ökad andningsfrekvens förekommer

Så ställs diagnosen

Diagnosen cushings syndrom ställs utifrån kliniska symtom och genom att man analyserar blodprover och urinprover. Binjurarnas funktion kontrolleras. Bilddiagnostik kan utföras av binjurar eller hypofys om kirurgi skulle vara aktuellt när väl diagnosen är fastställd.

Så behandlas cushings syndrom

Medicinsk behandling är vanligast för att mildra de kliniska symtomen av cushings syndrom. Det kan ta tid att ställa in rätt dos av medicineringen.

Kirurgisk behandling, där man opererar bort den tumöromvandlade binjuren, görs sällan då ingreppet är komplicerat och inte helt riskfritt.

Om hunden har drabbats av iatrogen cushings syndrom behandlas hunden genom att gå ner i kortisondos i hundens medicinering eller om möjligt finna en annan medicin än kortison.

Bild på hund med cushings syndrom

Bilden visar toypudeln Eddie när han drabbats av cushings syndrom vid 12 års ålder.