Vad är armbågsledsdysplasi?
Armbågsledsdysplasi förkortas ofta AD på svenska eller ED = elbow dysplasia på engelska. AD är en onormal utveckling av armbågsleden. Armbågsledsdysplasi är ett samlingsbegrepp för fyra olika tillväxtrubbningar i armbågen.
Vad orsakar armbågsledsdysplasi?
Armbågsledsdysplasi orsakas av en dålig passform i leden som orsakar en onormal punktbelastning i leden och små delar av ledbrosket utvecklas inte normalt eller så skadas ledbrosket på grund av rubbad utveckling i omgivande benvävnad.
- Inkongruens – Benen i leden passar inte ihop som de ska.
- Ununited anconeus – Ett ben i leden förbenas inte fullständigt vilket kan leda till löst benfragment.
- Fragmented medial coronoid processus – Felbelastning i leden ger upphov till bland annat mikrofrakturer.
- Osteochondrosis dissecans – Tillväxtbrosket dör och en spricka uppstår i leden.
Dessa fyra utvecklar med tiden en ledinflammation, ledbrosk förstörs och benpålagringar bildas.
Vad är symtomen på AD?
Vissa hundar behöver inte få kliniska symtom trots att de har armbågsledsdysplasi. Vanliga symtom är stelhet i frambenen eller hälta efter vila eller intensiv motion.
Läs mer om varför haltar min hund?
Vid vilken ålder ska hundens armbågar röntgas för registrering i SKK?
Armbågsröntgen bör göras när skelettet vuxit klart. För små till mellanstora raser är lämplig ålder runt 1 år medan större raser ska röntgas vid 18 månaders ålder. Till skillnad från höftledsröntgen där man direkt kan bedöma både ledens utvecklingsfel och artrosgrad så kan armbågsledsröntgen oftast enbart identifiera och gradera benpålagringarna.
Notera att vid symtom som hälta eller stelhet ska den växande hunden självklart uppsöka veterinär och kan röntgas som en del av undersökningen för att fastställa diagnos. Ovan åldersrekommendation gäller enbart friska hundar (utan kliniska symtom).
Vad betyder de olika graderna på armbågsledsdysplasi?
Vid bedömning av armbågsdysplasi används grader, graderna säger dock inte per automatik om hunden får besvär eller inte. Följande grader finns:
0: Inga påvisbara förändringar
I: lindriga benpålagringar, upp till 2 mm
II: måttliga benpålagringar, 2 - 5 mm
III: kraftiga benpålagringar, över 5 mm
Hur går armbågsledröntgen till vid registrering SKK?
Du behöver beställa röntgenavläsning av bilderna hos SKK innan du bokar en tid hos veterinären. Du kan beställa avläsning 12 månader i förväg innan ditt besök.
- Boka en tid hos en veterinär för armbågsröntgen.
- Hunden ska vara fastande (minst 6 timmar) inför besöket då den får lugnande medel.
- Röntgenbilderna skickas till SKK för avläsning och svaret skickas till dig på mejl. Resultatet publiceras även på SKKs hunddata och avelsdata.
Tänk på!
7 dygns karenstid gäller efter röntgen. Detta betyder att hunden inte får delta i exempelvis utställningar eller tävlingar inom 7 dygn efter röntgen.
Hur behandlas AD?
Vissa hundar visar inga kliniska symtom på armbågsledsdysplasi och kan då leva ett helt normalt liv. Behöver din hund behandlas kan det vara nödvändigt med smärtstillande och antiinflammatorisk medicin i kortare eller längre perioder. Vid symtom i ung ålder kan tidig kirurgisk behandling också vara ett alternativ vid pålagringar och kan ge en god prognos framåt.
En hund med AD ska röra på sig, men på rätt sätt. Det är viktigt att bygga upp musklerna i hundens ben och rygg genom sjukgymnastik och träning på mjukare underlag och hundens leder kan användas men inte överbelastas. Övervikt ska undvikas då övervikten belastar armbågslederna vilket ger ökat tryck och smärta.
Hur kan armbågsledsdysplasi förebyggas?
När du väljer valp
Armbågsledsdysplasi är en komplex sjukdom och flera faktorer har betydelse för dess utveckling. Om möjligt ska man välja en valp vars föräldrar, mor- och farföräldrar har AD-grad 0. Hundar med kliniska symptom på armbågsdysplasi oavsett gradering bör ej användas i avel.
För den unga hunden
En ung växande hund bör hållas normalviktig och inte växa för fort. Allsidig träning är bra och bygger upp muskler men undvik extrem träning.