Allmäntillståndet

Genom att studera hästens beteende i stallet får du en uppfattning om den är tillfreds, dessutom kan du upptäcka tidiga förändringar i exempelvis livlighet eller aptit. Vill hästen inte längre äta upp kan det vara ett tecken på att något inte står rätt till. Kanske behöver du se över fodret eller foderstaten?

– Du kan läsa av mycket redan i boxen. Är bajset löst, då är det troligtvis något som inte stämmer. Skulle det vara för hårt kan du behöva fundera på om hästen får i sig tillräckligt med vatten, säger Jens Fredricson och fortsätter:

– Det kan kännas bekvämt att lägga ut mockningen på någon annan, men om du gör det är det viktigt att den personen är noggrann, har kunskap och kan upptäcka förändringar. Luktar det mycket ammoniak? Är det rörigt i boxen?

Över huvud taget är hygien en avgörande faktor för hästens långsiktiga hälsa. Rengör krubbor och vattenkoppar dagligen och var extra noggrann om du har en häst som brukar bajsa i krubban eller doppar hösilaget i vattenhinken.

– Risk finns för att det blir en mögelhärd under vattenkoppar och hinkar, där det spills foder och blir fuktigt. Sporer trivs och växer till, jag har sett skräckexempel där det gror gräs och annat i bädden vid foderplatsen. Det är inte god stallhygien, menar Jens Fredricson.

Ventilation

Tyvärr drabbas många hästar av luftvägsproblem. Jens påpekar att det här med tillräcklig ventilation är svårt, du behöver ta hjälp av ett proffs som gör en ordentlig mätning. Att själv försöka bedöma stalluften bara genom att andas in den räcker inte.

– Generellt får det hellre vara lite kallt med bra luft i stallet. Är det varmt och instängt blir det både fuktigare och mer damm, säger han.

Vardaglig visitation

Det är lätt att bli hemmablind, därför gäller det att vara mentalt närvarande under den dagliga visitationen. Hitta en rutin där du går igenom hela hästen så att den inte har fått småsår, är svullen, varm eller öm någonstans. Om du hittar något, vad kan ha hänt? Behövs det åtgärdas och i så fall hur snabbt?

– I vårt stall är vi exempelvis jättepetiga med att motverka strålröta, där är noggrann rengöring av hovarna och god stallhygien avgörande.  

Hudrelaterade problem är också vanligt, även de kan ofta förebyggas med bra hygienrutiner. Som att sadelläget hålls rent och att du aldrig lägger på en smutsig gjord eller vojlock.

Att enbart spola av benen lite slarvigt och sätta på benskydden, utan att tvätta och torka ordentligt först, är enligt Jens Fredricson som att be om mugg och rasp. De sandkorn som blir kvar kan skrapa upp småsår, bakterierna som trivs i fukten tar sig igenom hudbarriären och växer till.

– Vill du inte tvätta och torka är det bättre att låta leran torka in och att sedan borsta bort den, tipsar han.

Rörelsekontroll

Jens Fredricson har förmånen att ha en fru som är veterinär. Hon tittar på hans hästar i rörelse – både på rakt och på böjt spår – en gång i veckan, givetvis är han själv med.

– Det är förstås en lyx som är få förunnad att bo med en veterinär. Men jag skulle rekommendera alla att regelbundet kolla sin häst avsuttet under longering i båda varven. Spring gärna upp med den på rakt spår också, vet du hur den rör sig när den är frisk är det lättare att upptäcka avvikelser tidigt.

Hustrun Isabelle Fredricson använder även systemet Lameness locator, som mäter rörelseasymmetri, i den regelbundna monitoreringen av hästarna.

– Det finns alltid små oliksidigheter i rörelsemönstret, vilket i sig inte betyder att hästen har ont eller är halt. Men genom att regelbundet mäta rörelserna objektivt upptäcker vi små förändringar i tid.

Utrustning

Hästens utrustning måste förstås vara ren och passa individen. I övrigt är det många som har åsikter och som presenterar diverse ”sanningar”, inte så sällan har dessa personer något de vill sälja till dig.

– Här måste man skaffa kunskap själv och ödmjukt inse att man aldrig blir fullärd. Jag förespråkar enkel utrustning och vanligt tränsbett, två- eller tredelat beroende på vad hästen trivs med, säger Jens Fredricson och fortsätter:

– En häst rids med vikt och skänkel, din hand ska vara stilla. Om handen är still ligger i sin tur bettet stilla och då får hästen inga munproblem.

Ridning

Att kunna läsa av en häst i ridningen handlar mycket om känsla och erfarenhet. Träning och återhämtning är beroende av varandra och det gäller att försöka hitta rätt balans. Skulle din häst kännas trött eller omotiverad kan det ibland räcka att ta det lugnt någon dag. Har den i stället vilat och känns lite stel, då kan det handla om att den behöver gymnastiseras genom bra grundridning.

Träning är dessutom en psykisk frågeställning, är hästen spänd och protesterar är det ryttarens skyldighet att försöka hitta orsakerna. Dålig motivation beror inte så sällan på att kroppen inte är hundra procent okej, hjärna och fysik samverkar.

– Ha aldrig bråttom, ge hästarna tid. Det funkar inte att börja teknikträna ett visst moment om hästen är spänd, bara för att det var planen för dagen. Då får du backa tillbaka tills din häst är lösgjord och tillfreds.

Ta hjälp av personer med kunskap

Skulle du känna dig osäker kring hästens beteende eller hälsa är Jens råd att först ta hjälp av din ridlärare eller tränare.

– Ridlärarna har ofta den bredaste kunskapen, de har gått en akademisk högskoleutbildning på tre år.

Har hästen ont eller är halt rådgör du givetvis med din veterinär. Jens Fredricson tycker dock att man bör bygga upp ett team kring sin häst – där veterinären, hovslagaren och ridläraren/tränaren har en pågående dialog. Det främjar långsiktig hållbarhet.

– Många hältor kommer från hovarna, skulle ena hoven vara varmare än den andra kan det ibland vara bättre att ringa ut hovslagaren först. Då underlättar det att veterinär och hovslagare kan kommunicera direkt med varandra, snarare än att du som lekman blir ett sändebud, säger Jens Fredricson. Han avslutar:

– Det är jätteviktigt att vara ödmjuk och att se sina egna begränsningar, samtidigt som du är nyfiken och vetgirig. Jag är till exempel alltid med när hästarna skos, man lär sig massor av sin hovslagare och av andra yrkespersoner.  

Agrias profilryttare – Jens Fredricson

Landslagsryttaren Jens Fredricson är till vardags stallmästare på riksanläggningarna Flyinge och Strömsholm.

Läs mer om Jens Fredricson