Mät din hästs midjemått med ett snöre

– Man mäter runt hästens bröstkorg där man kan se en ökning av underhull och fettsamling, säger Agrias veterinär Charlie Lindberg.

Charlie ser varje dag många ponnyer som är överviktiga. I värsta fall går de så långt att ponnyerna får fång.

– I maj är det som allra farligast, då är gräset som kraftigast. I augusti-september kan det få ny fart om sommaren varit torr och det börjar regna, säger Charlie.

Ingen häst mår gott av att vara tjock

Värst drabbade är shetlandsponnyer och gotlandsruss men ingen häst mår bra av att vara överviktig. Både leder och skelett tar stryk om hästen har alltför mycket att bära på.

– Man ska absolut inte låta bli att släppa hästen på bete. Bete mår hästen bra av rent psykiskt, men det är viktigt att vänja hästen steg för steg, säger Charlie.

Annika Aronsson, expert på foder och säljchef i Region Mitt är inne på Charlies spår.

– Till exempel så ska  man släppa de hästar som behöver mycket näring, unghästar och digivande ston, på det bästa betet först. När detta är nedbetat så släpper man på de mer lättfödda hästarna samtidigt som unghästarna eller stona flyttas vidare till nytt bete. Har man bara lättfödda hästar så får man börja med att släppa dem på betet under kortare perioder av dygnet. All betessläppning bör ske succesivt säger Annika.

När gräset är 10-15 centimeter högt är det väldigt kraftigt, då ska man vara extra försiktig.

– Har man lättfödda hästar så  kan naturbete eller ogödslade beten vara det bästa. Fånghästar ska oftast gå på så lite gräs som möjligt eller utevistelse som passar just den hästen, säger Annika.

Digivande ston och unga hästar behöver bra bete

Säkra tecken

Förutom att omfånget ökar runt bröstkorgen så är fettvalkar och slöhet säkra tecken på att hästen har för många kilo.  När hästen får för mycket protein så går det åt energi för att bryta ner överskottet. Lagom tjock är hästen när man kan ana revbenen med handen. Man ska absolut inte kunna se dem. Den dagen då snöret börjar glipa mellan ändarna och inte längre går om hästens bröstkorg så är det dags att fundera på bantning. Liksom för människor finns det två sätt – mindre mat eller mer motion, helst en blandning av båda.

– De allra flesta hästar kan motioneras mycket mer än vad de gör idag, det mår det bara bra av, säger Charlie.

– Första steget kan vara att ta in hästen från betet på nätterna. Är det mer akut så kan man sätta på en betesreducerare, man måste minska på näringsintaget för att hästen ska gå ner i vikt, säger Annika.

Annat att tänka på inför betet är vattentillförseln. Normalt sett dricker en häst cirka tio procent av sin kroppsvikt. Är den i träning och det är en varm sommardag så kan den mycket väl dricka dubbelt så mycket som annars.

– Det är också viktigt att man ser till så att hästen har en saltsten i hagen. Mineraler måste hästarna också få. Jag tycker inte det räcker med ett mineralkar, då har man ingen koll på om hästen får i sig mineraler. Ta med mineraler ut en eller två gånger i veckan istället och ge det som godis, tycker Annika.

Hur är det med tävlingshästar då, kan de gå på bete?

– Absolut, man kan ge dem lite kraftfoder för att hålla energin uppe, tycker Charlie.

– Det finns inget som säger att hästarna behöver vila på sommaren, då är det ju som härligast att rida! Ge dem sin längre ledighet på vintern istället, föreslår Annika.

Så här gör du:

  1. Ta ett snöre och lägg det runt hästens bröstkorg.
  2. Klipp av så att ändarna precis går ihop.
  3. Testa ett par gånger i veckan hur snöret passar. Börjar det glipa mellan ändarna eller går de förbi varandra? På så sätt ser du om hästen gått upp eller ner i vikt!