I den här artikeln kommer du få lära dig mer om vilka symtom du ska titta efter om du misstänker brusten urinblåsa samt vilken behandling som krävs. Tänk på att om ditt föl visar tecken på allmän påverkan ska du alltid ringa din veterinär direkt.

Symtom vid brusten urinblåsa hos föl

Brusten urinblåsa sker framförallt hos nyfödda föl. Ofta börjar fölet uppvisa mindre symtom som snabbt kan förvärras och i värsta fall bli livshotande. Det är därför viktigt att du är uppmärksam på beteende hos ditt föl redan från födseln.

Tidig symtom:

  • Fölet är hängig och trött
  • Svårighet vid urinering (kan variera mellan mindre mängd och stråle till helt utebliven urinering, ibland droppar det urin)
  • Krystning vid urinering
  • Kolik (smärta från buken) som oftast märks på fölet genom att den är orolig, lägger sig och reser sig frekvent, slår irriterat med svansen och har nedsatt aptit
  • Något ökat bukomfång

Senare symtom:

  • Mycket påverkat allmäntillstånd, fölet är liggandes
  • Utspänd buk
  • Utebliven aptit
  • Ökad hjärtfrekvens
  • Feber

Så här ställer veterinären diagnos

Ett nyfött föl som blir sjukt måste undersökas av veterinär akut då det snabbt kan bli väldigt dåligt. Symtom på brusten urinblåsa kan ibland vara väldigt likt symtom på förstoppning vilket också är ett vanligt lidande hos nyfödda föl.

Veterinären kan baserat på symtom misstänka att urinblåsan är brusten. Ytterligare undersökningar som kan göras är ultraljud, bukpunktat (uttagande av vätska från buken genom bukväggen) och blodprov. Oftast undersöks nyfödda föl av veterinär i hemmiljö, då har man inte alltid möjlighet att ställa en definitiv diagnos men vid misstanke om brusten urinblåsan kommer ni att akut remitteras vidare till djursjukhus där ytterligare diagnostik kan göras.

Behandling av brusten urinblåsa hos föl

Brusten urinblåsa kräver i de allra flesta fall ett kirurgiskt ingrepp. Prognosen är mycket god om problemet upptäcks i tid och rehabiliteringsperioden är också relativt kort. Om upptäckt av sjukdom dröjer så att fölet har hunnit få sepsis (blodförgiftning) är chansen till överlevnad sämre så tidig upptäckt är extremt viktigt.

Hur kan jag förebygga att mitt föl blir sjuk?

Då tiden för upptäckt är en väldigt viktig faktor när det kommer till alla sjukdomar hos föl så är det viktigt att man hos det nyfödda fölet övervakar dess välmående på ett systematiskt sätt. Det är bra att sätta upp en lapp på boxdörren där man antecknar vad fölet gör, exempelvis diar, urinerar, bajsar, vilar. Anteckna klockslag vid varje beteende samt om något avviker. Genom att ha en fysisk lapp så möjliggör det för alla i stallet att anteckna vad som sker och då kommer ni att ha större koll. Som veterinär är det en stor hjälp om man antecknat symtom och beteende och man kan då snabbare komma till rätt diagnos.