Välfärdsfrågorna är mer aktuella än någonsin bland hästfolk, men också i andra sammanhang där dagens användande och hantering av hästar ifrågasätts.

– På vilket sätt vi använder och hur vi förhåller oss till hästen har förändrats över tid. Under 2000-talet har inställningen till rätten att använda djur genomgått en stor förändring. Det som tidigare var en självklarhet ifrågasätts allt oftare, säger Anette Graf, hästveterinär på Agria.

De fem domänerna

I korta drag kan man säga att hästvälfärd grundar sig på att hästen ska må bra både fysiskt och mentalt. De fem domänerna, välkända begrepp i välfärdssammanhang, är utfodring, miljö, fysisk hälsa, beteende och hästens mentala hälsa.

– För att öka hästens välfärd i vardagen måste var och en börja med att sätta sig in i och förstå hästens grundbehov utifrån de fem domänerna. Men också betrakta hästen som just en häst och undvika att förmänskliga den som att sätta på alltför varma täcken, ta in den vid dåligt väder eller tro att den väljer dig före andra hästar, säger Anette.

Anette menar att hästar är individer och reagerar olika i olika situationer, men grundbehovet är exakt samma för alla hästar oavsett ras, ålder och kön. Förutom individuella skillnader så påverkas hästens beteende av inlärda rutiner, som att komma in från hagen en viss tid, vilket kan upplevas som hästens vilja när det egentligen handlar om just inlärda rutiner. Omvänt gäller om hästen helt plötsligt ska gå på lösdrift då den tidigare stått mest på box eller inte är van att gå med andra hästar. Då måste den få tid att lära sig de nya rutinerna. För en häst handlar trivsel i grunden om den känner sig trygg i sin miljö.

– Alla som hanterar och tränar hästar behöver skaffa sig insikt i hästens inlärningsprocess för att förstå hur man skapar trygghet. Vi ska också vara medvetna om att en häst som är lydig gör det man ber även om den inte tycker om det.

Anette Graf, hästveterinär på Agria.
Anette Graf, hästveterinär på Agria.

Kommunicerar hela tiden med oss

Hästen är mästare på kommunikation och kommunicerar hela tiden med oss, om vi är observanta och lyssnar in vad den vill säga. För att veta om hästen trivs måste var och en träna på att läsa hästens språk.

Många hästar har en stor vilja att göra enligt inlärt kommando, men kan ändå visa tecken på stress och konfliktbeteende mot människor eller andra hästar. Var uppmärksam på om hästen visar på konfliktbeteenden som aggression. Det kan handla om bett, sparkar, stegringar, gapande mun och svischande med svans. Typiska tecken på stressbeteenden är vävning eller boxvandring. Alla dessa beteenden är tydliga markörer på att hästen inte är tillfreds och att något i hästen liv måste ändras.

– En häst som är trygg och visar tillit till den person som hanterar och tränar den samt har tillgång till de fem basbehoven har också goda förutsättningar att trivas, säger Anette Graf.

*The Federation of European Equine Veterinary Associations