Något hon säger egentligen är ganska enkelt bara man tänker på rätt sätt.

– När vi vill förstå varför en häst reagerar som den gör i en viss situation måste vi tänka tillbaka på vad hästen egentligen är för slags djur, inleder Ulla-Carin sitt föredrag på Häst 2008.

De flesta som håller på med hästar vet att de en gång i tiden varit bytesdjur som överlevt genom att fly från rovdjur.
– Hästarna har anpassat sig efter vilken miljö de levt i. Hästar i öknen vet till exempel att de största farorna finns i sanden och har lärt sig skygga för plötsliga rörelser på marken.

Människans eget fel
– Människans önskan att avla fram reaktionssnabba och framgångsrika tävlingshästar har också bidragit till hästar med stor flyktbenägenhet. Se till exempel på fullblodet inom galoppsporten som vi brukar säga har nerverna utanpå.

Ulla-Carin säger att med detta i bakhuvudet går det inte att kalla en häst dum i huvudet eller omöjlig på grund av att den vill fly från något den upplever som farligt eller hotfullt.

Vi signalerar oro
Hon tycker det är konstigt att när vi hämtar våra hästar i hagen uppträder de flesta av oss som de trygga flockledare hästarna behöver.
– När vi däremot kommer upp i sadeln börjar vi bete oss annorlunda och signalera till hästen att vi känner oss oroliga för saker vi ser på håll när vi är ute och rider.

Orsaken till att en häst blir orolig är oftast att ryttaren spänner sig och börjar korta upp tyglarna. För hästen är det en klockren signal att snart är det dags att fly.
– Om du ser något som du tror din häst kan reagera på ska du tänka på att agera som vanligt. Ta hellre ett ordentligt tag i sadeln istället för att överföra adrenalin genom spända tyglar.

Kolla in omgivningen
– Låt gärna hästen stå på lång tygel och pejla in en ny situation. En häst som helt plötsligt stannar och börjar kolla in omgivningen genom att vrida huvudet åt olika håll är inte vettskrämd. Det är deras sätt att kolla in en ny situation för att se om den är farlig eller inte, säger Ulla-Carin.

– Om du som ryttare/flockledare reagerar lugnt i nya situationer kommer hästen också att göra det. En lång tygel signalerar till hästen att den inte behöver oroa sig, glöm aldrig det, avslutar Ulla-Carin.


Ulla-Carins träningstips för en trafiksäkrare häst:

  • Om du har möjlighet att utfodra hästen nära trafik i hagen, ta tillvara på det. Om vi som flockledare signalerar till hästen att det är okej att äta nära bilar lär sig hästen snart att trafik är inte är något att oroa sig för.
  • Rid ut med någon som har en trafikvan häst och använd denna som sköld mellan din häst och det som skrämmer den.
  • Hästar är vanedjur. Om du ofta rider på en väg där hästen brukar bli orolig – ta för vana att alltid rida ett litet dressyrpass just där. Då lär sig hästen att förknippa stället med övningen och du kan ta till övningen när det jobbiga dyker upp.
  • Ta hjälp av någon som till exempel kan köra en bil, moped eller vad det nu är hästen är rädd för och låt hästen följa efter det ”farliga” istället för tvärtom. Det ger hästen självförtroende att själv få vara den som ”jagar”.
  • Hästar har känsliga öron och det kan vara själva ljudet som hästen upplever som obehagligt och vill bort ifrån. Stoppa bomull i öronen på ljudkänsliga hästar.´
  • Stressa inte upp dig själv, tänk på att vara som vanligt, det vill säga den lugna flockledaren.

Text: Susanna Martell