Område: Häst Om stiftelsen hästforskning

Forskaren Åsa Gelinder Viklund och hennes häst Alexzandro.

Forskningsprojekt för morgondagens hållbara hästar

En genomtänkt och ansvarsfull avel är grunden till morgondagens hållbara hästar. SLU-forskaren Åsa Gelinder Viklund är en av dem som i år fått bidrag från Agria och Stiftelsen Hästforskning, för att i sitt projekt titta närmare på hur uppfödare kan förbättra aveln.

Nyfiket föl i hage med sin mamma.

Ny hästforskning 2024: Hållbar avel, EHV-1 och hältdiagnostik

Sedan 1938 stödjer Agria forskning om hästars hälsa, genom att avsätta en del av premieintäkten. Agria forskningsfonds bidrag till Stiftelsen Hästforskning blir i år två miljoner kronor – som långsiktigt ska främja förbättrad djurhälsa och hästvälfärd.

Tre hästekipage som stannat i väggrenen för att släppa fram en bil.

Häst i trafik – en kampanj för ökad trygghet

En häst kan aldrig bli hundraprocentigt trafiksäker, men med rätt förberedelser kan många incidenter förebyggas. Det är budskapet bakom kampanjen från Agria och Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) som syftar till ökad trygghet för hästekipage i trafiken.

Hoven på en av fånghästarna i studien, samt porträttbild på professor Johan Bröjer.

Diabetesmedicin för människa ger hopp till hästar med fång

Snart sommar, sol och grönt gräs i hagen. Underbart, tycker alla utom de hästägare som oroar sig för fång. Men nu kan en forskargrupp vid SLU, med professor Johan Bröjer i spetsen, ha hittat lösningen på problemet. Ett läkemedel som används till människor med typ 2-diabetes fungerar nämligen också till hästar. Studien är finansierad av Stiftelsen Hästforskning som Agria årligen bidrar till.

Kvinna borstar en brun häst i stallgången.

Ny hästforskning 2023: Astma, arbetskläder och spolmask

Tillsammans med Agria Djurförsäkring beviljar Stiftelsen Hästforskning nu medel till tre nya spännande forskningsprojekt inför 2023. Agrias bidrag står för 2 miljoner svenska kronor. Projekten kommer att fördjupa sig i att mäta det tunga stalljobbet med hjälp av smarta arbetskläder, om nya biomarkörer kan underlätta diagnosen av astma, samt undersöka om spolmasklarver kan orsaka sänkt prestation hos unga travhästar.

"Mycket inom hästbranschen är inte vetenskapligt bevisat"

Marie Rhodin är forskare och universitetslektor vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och hon driver, med hjälp av medel från Stiftelsen Hästforskning och Agrias forskningsfond, flera projekt inom ortopedi och klinisk biomekanik på häst. Det är ett jobb som kräver tålamod, men som hela tiden har hästarnas välfärd i fokus.