Agriaombudet och tränaren Kicki Sander, som tidigare var landslagsledare för ponnyhoppningen, är eldsjälen som roddat med Agria Ponnyklubb sedan starten. 

– Allt började med att vi satt och bollade idéer om att vi ville göra någonting för att skapa lite mervärde, vi ville vända oss till ungdomarna. Vi spånade mycket kring Wahlströms Ponnyklubb som var stort förr i tiden. Tanken var att vi skulle satsa på träningstips och sprida kunskap på det sättet, berättar Kicki.

De första två–tre åren gick Ponnyklubben lite på sparlåga och fanns mestadels på webben och i sociala medier, innan Kicki drog i gång käpphästhoppningen. Eller tvåbenshoppning som de kallar det.

– Alla har ju inte råd med en egen häst men alla kan faktiskt hoppa lite, det blir även bra motion. Jag gillar det här att man gör grejer tillsammans, säger Kicki. 

Tog hjälp av vänner och kollegor

Sagt och gjort. Genom vänner, bekanta och kollegor samlade Kicki in pengar som gick till att köpa in käpphästar och hinder. 

– Företagen fick köpa ett hinder och så fick de ha sin logga på hindret, vi hade ingen budget för det här. Likadant med käpphästarna, där frågade jag runt bland mina kollegor om de ville bli fadder till en käpphäst och lägga valfri summa. Allt som blev över skänkte vi till Barncancerfonden.

Att det blivit just Barncancerfonden, och specifikt Almers hus i Varberg, som fått ta del av de pengar som Ponnyklubben samlat in under åren kom sig av att Almers hus startades av en tidigare kollega till Kicki. Till Almers hus kan cancerdrabbade familjer från hela Sverige åka på semester, för att tillsammans samla kraft och få en paus från vardagen.

– Ponnyklubben har aldrig handlat om att tjäna pengar och det har heller inte kostat folk – våra kunder – pengar, konstaterar Kicki Sander.

Hon beskriver det mer som ett välgörenhetsprojekt där många har velat engagera sig för barnen och har bidragit, stort som smått.

– Många har gått samman för att kunna göra detta. Under åren har vi nog tillsammans samlat in närmare en halv miljon kronor. Ledorden har hela tiden varit att vi gör saker med barn, för barn. 

Tvåbenshoppningen engagerar

Käpphästhoppningen blev starten på flera års hoppande runt om i landet, på allt från torg till stora internationella tävlingar. Ponnyklubben har lockat unga och gamla till hopppning i Falsterbo, Scandinavium, Friends och på Elmia.

Agrias profilryttare har varit engagerade, där barnen vid flera tillfällen har fått gå banan på stora hopptävlingar tillsammans med proffsen – och inte minst med Agrias maskotar Agge och Anton.

Minishettisen Anton har en viktig roll i Ponnyklubben. 

– När Anton kom till oss från Tyskland hade han egentligen ingen "funktion" här hemma på gården, mer än att vara söt då. Han är ju så fotogenisk så jag tänkte att han behöver ett jobb, en uppgift. Då fick han bli maskot för Ponnyklubben, berättar Kicki.

Maskoten Anton – en världskändis

Från början fanns Anton främst på Instagram, där han visade upp sina små hyss. När Agrias profilryttare Carl Hedin flyttade in på Kickis gård några år senare började han träna Anton från marken. Något som spreds som en löpeld i sociala medier.

Därefter blev Anton snabbt en världskändis i och med att han blev maskot för EM i Göteborg 2017. I dag sprids mycket kunskap genom Anton, som har fått vara med i instruktionsfilmer och annat kunskapsmaterial.

– Barnen känner igen honom och han väcker uppmärksamhet. Anton fick även följa med till Almers hus, lämna över presenter och hälsa på barnen där. Jag tror att han sprider mycket glädje, säger Kicki om sin guldklimp. 

Glädjehoppet och Mounted Games

Numera arrangeras det käpphästhoppning lite överallt och Ponnyklubben har blivit så mycket mer än bara tvåbenshoppningen, i dag är det snarare en community för barn och unga.

– Nu har vi Glädjehoppet och så har vi satsat en del på gymkhana i stället, eller Mounted Games som det heter. När tävlingsryttarna besökte oss i Scandinavium hade vi så mycket folk i montern att vi inte fick plats, berättar Kicki och skrattar. 

Antalet medlemmar fortsätter att öka, det kommer hela tiden nya generationer.

– Vi har så enormt mycket information och kunskap att dela med oss av om hur man tar hand om sin ponny, om hästvälfärd och hållbarhet. Sedan måste det paketeras så att det passar för barnen och deras föräldrar. Ett sätt har varit genom Antons tecknade serier, som är ett bra sätt att få de mindre barnen att förstå, avslutar Kicki. 

Mer om Agria Ponnyklubb