– Ett drömuppdrag, men tro inte att jag är naiv inför uppgiften, menar Anders och tackade stämmans deltagare för förtroendet.

För 25 år sedan ”smittade” hans döttrars hästintresse av sig till Anders som började ta nybörjarlektioner. Under åren som gått är det inte bara Anders ridkunskaper som utvecklats. Han har haft ett finger med i spelet för hela hästsveriges utveckling.

Eldsjäl inom ridsporten

I samarbetet mellan Agria och Svenska Ridsportförbundet har Anders arbetat för att hästsporten ska vara rolig, inspirerande och säker för lektionsryttaren på ridskolan. Han har också förstått vikten av att ge våra svenska elitryttare möjlighet att nå långt på de internationella tävlingsbanorna. ”På så vis får unga ryttare bra förebilder och ridsporten fler anhängare”, har han tidigare sagt.

Friska hästar och blomstrande ridsport

Anders var en av pådrivarna för att få till stånd en internationell hästtävling i Globen. Idag är Stockholm International Horse Show ett av världens största återkommande inomhusevenemang. Han är också en av dem som, i samarbete med Ridsportförbundet, inte accepterade det knappa utbudet av tv-sändningar med hästsport. Under hans tid som vd på Agria började flera hästtävlingar sändas genom webb-tv, något som utvecklats starkt de senaste åren. Men listan på Anders engagemang för att främja hästhälsan och hästsporten kan göras lång och kantas av många projekt – forskning, kunskapsspridning, tävlingar för såväl den ”vanliga” ryttaren som för den som är på väg att nå toppen.

– Mina personliga värderingar stämmer väl överens med ridsportens vision, värdegrund och policy. För mig är det viktigt att ledarskap i alla sammanhang styrs av tydliga värderingar – och inom vårt förbund finns det, berättade Anders Mellberg på söndagen.

Anders är delägare i ridhästen Hoffa, som han kallar ”en underbar läromästare och speakingpartner i skogen”.

Likheter mellan ledarskap och ridning

– Det finns många likheter mellan ridsport och att leda en organisation. Det handlar om samspel mellan individer i olika system, om helhet och delar, kommunikation och timing, rytm, tydlighet och målfokusering. Och när allt stämmer – ja, då blir det riktigt bra.

Och Anders vet vad han talar om. Under Anders år på Agria växte företaget från att ha en omsättning på 250 miljoner år 1992 till 1,2 Mdr 15 år senare.

– Men jag har stor ödmjukhet kring det faktum att det är stor skillnad mellan att leda ett företag och en ideell organisation, berättar Anders.

Under de kommande veckorna kommer Anders att lägga ner mycket tid på att lyssna in vad medlemmar, ryttare, klubbar och distrikt har att säga.

– Jag vet att det finns vissa saker som kan bli bättre i organisationen, men jag vet också att det finns goda exempel i organisationen som man kan lyfta fram och lära sig av.

Anders vill satsa på mindre onödig administration, vill att förbundet ska ha en ekonomi som tillåter framtida investeringar och att Organisations- och Avgiftsutredningen bör vara klar inom ett år.