Har du en stressad häst eller vet du inte hur din häst kommer att reagera på nyår? Det kan vara svårt att veta hur din häst reagerar på smällare och fyrverkerier. Vet du med dig att din häst är lättstressad eller nervös kan det vara en bra idé att börja förbereda inför nyår. Om det är första gången din häst firar nyår i din ägo eller om hästen bytt stall eller flyttat är det också bra att vara förberedd. Kolla med tidigare ägare och stallägare hur hästen tidigare reagerat på detta.

Vissa hästar blir oerhört stressade och nervösa av ljud- och ljuseffekter från nyårsfyrverkerierna i omgivningen. Här ger vi dig tipsen som kan underlätta för dig och din häst när fyrverkerierna drar igång: 

  • Sätt i öronproppar och ha luva på hästen.
  • Tänd upp i stallet alternativt mörklägg utsatta fönster, då blir effekterna av fyrverkerierna försvagade.
  • Ge extra grovfoder så att hästen är sysselsatt.
  • Sätt på lugn musik i stallet under fyrverkerierna.
  • Syntetiska feromoner kan även användas, stryk på i näsborrarna ca en halvtimma innan effekt önskas (sitter i ca 2-2,5 timmar).

Varför inte fira i stallet? Det är ofta riktigt trevligt att fira in det nya året tillsammans med sina två- och fyrbenta vänner. Samla ihop stallkompisar eller familjemedlemmar och umgås med hästarna under den värsta perioden av nyårsnatten.

Tänk på att oroliga hästar som går ute bör stallas upp under tiden det pågår skjutande av raketer och smällare.