Skugga och vindskydd är viktigt på betet

Ett bra hästbete ska ha skyddande vegetation där hästarna kan erbjudas svalkande skugga. Vindskydd i form av vegetation eller en ständigt tillgänglig byggnad där hästarna kan gå in, är också nödvändigt.

Fång vid betesgång

Fång kan uppstå vid rubbningar i hästens tarmflora till följd av överutfodring eller tvära foderbyten. I det akuta skedet uppstår kraftig smärta och värme i hoven. Det kan övergå i kroniska förändringar och göra hästen obrukbar. Sjukdomen förekommer hos alla hästraser, men drabbar speciellt ponnyer. Tänk på att ta det försiktigt då du släpper ut din häst på frodigt vårbete. Så kallade betesreducerare kan vara till hjälp.

Plötslig hälta - kanske hovböld

Plötsliga, kraftiga hältor utan några yttre tecken på skada härrör ofta från hoven. Ökad värme i hoven, svullnad i ballgropen samt kraftig puls i fotens artärer är tecken som tyder på hovböld.

Orsaken är oftast tramp på en sten eller annat hårt föremål. Då uppstår en smärtsam blödning i hovens läderhud. Ibland tränger bakterier in och en infektion uppstår. Att lokalisera och behandla en hovböld kräver hjälp av hovslagare och veterinär. Veterinären kan också se om en allvarligare skada, till exempel hovbensfraktur, föreligger. En vanlig orsak till blockhälta hos föl är ofta
hovböld.

Som hästägare kan du göra mycket för att förebygga hovbölder:

  • Undvik arbete på olämpligt underlag.
  • Lägg heltäckande sula på känsliga hästar och släpp inte ut nedverkade beteshästarbarfota med tunnare hovsula än då de är skodda.
  • Kontrollera hagar och ridbanor och rensa från tappskor och annat vasst skräp.

Bekämpa insekterna

Flugorna, myggen, bromsarna, fästingarna och knotten är sommarhalvårets stora gissel för hästarna, men som hästägare kan du faktiskt göra en del för att lindra plågan. En så kallad flyweil består av fransar som skyddar ögonen. Den kan användas både på beteshästar och när hästen tränas. Det finns medel som håller insekterna borta. Beteshästar får lätt flugägg i ögonen, vilket leder till inflammationer. Skölj regelbundet med ögonbad.

Agrias hästkalender

Agrias hästkalender innehåller 12 delar som ger dig aktuella tips och råd varje månad.

Hästkalender januari

Hästkalender februari

Hästkalender mars

Hästkalender april

Hästkalender maj

Hästkalender juni

Hästkalender juli

Hästkalender augusti

Hästkalender september

Hästkalender oktober

Hästkalender november

Hästkalender december