När uttagningen till Young Riders Academy drog igång i slutet av förra året ramlade bidragen in. De hoppryttare som sökte skulle ha tävlat övervägande på 120 cm under året, och dressyrryttarna i Lätt A. Det var tydligt att man här hade en ny grupp ryttare i sponsorsammanhang, som inte var bortskämda med uppmärksamhet. Talang däremot, det fanns det i massor. Tomas Torgersen, som är sportsligt ansvarig för satsningen, hade tillsammans med Gunilla Byström och Linda Heed ett tufft jobb att plocka ut fyra hoppryttare och fyra dressyrryttare bland hundratals bidrag.

En av de åtta som slutligen valdes fram är Elin Gustavsson, 20 år.

- Jag trodde aldrig att jag skulle komma med, men när jag sen blev en av finalisterna för dressyren så började jag ju hoppas lite. Och så en dag när jag stod och provade ut sadel så ringde Tomas och sa att jag hade blivit uttagen. Det kändes verkligen jätteroligt.

Hoppryttaren Felicia Höglund, 17 år, håller med.

- Jag var på skolresa och stod i skidbacken när Tomas ringde. Först trodde jag att han skämtade, och sen bara grinade jag för att jag var så glad, skrattar hon.

Utbildning och inspiration i världsklass

I slutet av mars träffades alla ledare och ryttare för första gången, på Ridskolan Strömsholm. Erfarna instruktörer, veterinärer, kostrådgivare och tränare ska se till att ryttarna får ut det bästa av sin ridning.

- Det känns väldigt lyxigt att ha så många duktiga människor omkring sig. Tomas och Gunilla har jättemycket erfarenhet och kunskap om hästar. Jag har fått hjälp att byta foder också eftersom min häst har tappat lite hull under vintern, säger Elin Gustavsson.

Young Riders Academy var även på plats på Gothenburg Horse Show i Scandinavium i helgen och lät sig inspireras av världseliten - både från läktarplats och bakom kulisserna.

- Vi fick gå backstage och titta på framridningen tidigt på morgonen. Det var väldigt intressant. Det är ju inte direkt en optimal tävlingsplats på det sättet, utan alla ryttare får verkligen trängas och utnyttja varenda millimeter av utrymmet.

Starka ryttare för bättre resultat

Förutom träning till häst och inspiration, ska ryttarna också få jobba med sin egen fysik för att kunna förbättra sin ridning. Teamets fystränare Wilma Eriksson har tagit fram individuella träningsprogram för var och en av ryttarna.

- Jag behöver bygga upp styrka i svanken och får dessutom ont i höften när jag rider intensivt, så jag har fått övningar speciellt för det, säger Elin Gustavsson.

Wilma Eriksson var själv en mycket aktiv ryttare innan hon var med om en bilolycka som tvingade henne att avsluta sin ridkarriär. Nu jobbar hon istället som personlig tränare, och brinner alldeles extra för att utbilda ryttare i hur de – liksom andra elitidrottare – ska kunna bygga upp styrkan i kroppen för att maximera sin idrottsprestation och minska risken för skador.

- Det är viktigt att Wilma har koll på ridning och vet vilka muskler ryttare behöver. Det svåra är att hinna träna sig själv när hästarna och ridningen tar så mycket tid redan.

Även den mentala biten är viktig som ryttare. Många pressar sig hårt för att klara både sina egna och omgivningens krav. Ryttarna i Young Riders Academy får träna sin mentala styrka och lära sig att fokusera på rätt saker.

- Det betyder mycket för att kunna bli bättre, tror Felicia Höglund. Jag tänker ofta att jag är lite dålig, och det hjälper ju inte min prestation direkt.

Talangen finns där, och viljan är stark. Ändå ler hon tvivlande när hon berättar om sin dröm.

- Jag vill rida världscupen en dag, men det är ju inget man vågar hoppas på, inte på riktigt.

Med rätt vägledning vågar hon förhoppningsvis snart tro på sig själv och hoppas, på riktigt. Kanske är just precis det ett avgörande steg på vägen mot att sitta på hästryggen i stället för på läktaren när det är dags för nästa världscup i Scandinavium.

Young Riders Academy

Vad: Satsning på unga ryttare mellan 16 och 25 år, med start 2013.

Upplägg: Tävling och uttagning, därefter träffar, utbildning och personlig träning under ett års tid.

Sportsligt ansvarig: Tomas Torgersen, B-tränare i hoppning, elittränare, mental coach och tävlingsledare för Gothenburg Horse Show. Tidigare sportchef på Svenska Ridsportförbundet och förbundskapten åt norska hopplandslaget.

Dressyrtränare: Gunilla Byström, B-tränare i dressyr, ridskolechef, expertkommentator. Meriterad Grand Prix-ryttare. Tillhör en av Svenska Ridsportförbundets spetsgrupper i dressyr.

Hopptränare: Linda Heed, ryttare i Svenska Hopplandslaget och bästa kvinna genom tiderna i derbyts historia. Red OS i Peking 2008. Håller kurser, clinics och föreläsningar.

Svenska Ridsportförbundet: Elisabeth Lundholm, A-tränare i dressyr och tränarutbildare på Svenska Ridsportförbundet. Tidigare förbundskapten för svenska dressyrlandslaget, och dressyrcoach för fälttävlanslandslaget inför OS i London 2012.

Expertteam: Mental coach, fystränare, kostrådgivare, veterinär, foderrådgivare.

Bakgrund: Leksands Knäckebröd, Krafft och Agria står bakom Young Riders Academy och gör satsningen möjlig. Målet är att fortsätta att lyfta unga talanger och verka positivt för sporten.