Det finns ingen som inte kan rida Grand Prix. Det sa Patrik Kittel som bland annat har svenskt rekord i Grand Prix kür. Patrik berättade för publiken att han efter sin första ridtur förkunnat att han minsann skulle rida OS. Det skulle ta många år innan någon trodde honom.

– Jag var som en badanka som bara satt på ryggen och tryckte, dessutom kom jag inte från någon hästbakgrund, förklarade Patrik.

Skam den som ger sig. Runda 25 år senare är han en av världens bästa dressyrryttare.

På sin clinic berättade Patrik bland annat att han inte har något system och att tålamod är det viktigaste i ridningen.

– Det enda som man kanske kan säga om mitt system är att jag vill att hästarna ska kunna trava långa och avslappnade. Allt därefter är individanpassat, förklarade Kittel.

För dagen satt Patrik på Don’t Forget som han lånat speciellt för ändamålet. Den femtonåriga valacken var väldigt spänd i den stora arenan.

– Man måste tillåta sig själv att rida i en ”skittrav” och ta tid på sig för att få hästen att slappna av. Jag vill dock ha hästar som är heta och tycker att de är positivt när de vill så mycket, sa Patrik.

Samma temperament som hästen

Han tyckte också det är viktigt att man som ryttare väljer en häst som passar ens egna temperament.

– Är man lite rivig själv och gärna drar ut på dansgolvet så kan man kanske ha en lugnare häst och vice versa.

Patrik kom ganska snabbt in på piaff och passage. Han berättade att han använder sig av fyra ljud i sin träning. Ett för att hästen ska gå långsammare, ett för halt, för framåt och för samling. Patrik poängterade att det är viktigt att rösten är låg och lugn så hästen inte blir skrämd.

– Jag hoppas inte att någon dressyrdomare lyssnar nu men jag brukar faktiskt fuska och ge röstkommando inne på banan, erkände Patrik.

Don’t forget gick snart i både piaff och passage medan Patrik satt och latade sig på hans rygg.

– När jag rider så vill jag inte tjata på hästen. Ofta ser man ryttare som sitter och skänklar hela tiden. Ger man få kommando så lyssnar hästen bättre på dem man ger. Jag vill att hästen går framåt för skänklen och bakåt för tygeln, förenklade Patrik.

Clinicens nästa stora avslöjande var att vårt dressyrproffs minsann också stjäl. Han har stulit många idéer genom åren.

– Och jag tycker det är okej! Mitt system är inte mitt, det är knyckt från alla möjliga olika ryttare. Jag tittar på andra och tränar för andra och tar det jag tycker är bra, avslöjade Patrik.