Att skritta på hårt underlag är bra träning

- Om underlaget är fruset men jämnt så fungerar det som andra hårda stumma underlag, till exempel asfalt. Att skritta på hårt underlag är bra träning som stärker och bygger upp skelettets stödvävnader och genom att successivt vänja hästen under en längre period går det på sikt att trava på både asfalt och frusen mark. Det är viktigt att invänjningen får ta tid och att hästen rids i balans i ett anpassat tempo, säger Agnes Fabricius vd för Agria Djurförsäkring.

Var noga med att vänja hästen vid underlaget

Hästar som inte vants vid hårdare underlag men rids som vanligt kan få bekymmer. Det handlar om att den inte får någon hjälp med stötdämpningen från det stumma underlaget. I första hand kan den bli stum i lederna och få ont i muskelaturen. I nästa steg blir det allvarligare och hästen kan få mer bestående skador i ledkaplsar, gaffelband, ligament och senor.

Om underlaget är fruset och ojämnt ökar risken för feltramp och vrickningar om man inte är försiktig och väljer var och hur man rider, och om det är halt ute bör man brodda hästen för att undvika att den spänner sig eller halkar. Framförallt fläkskador kan bli allvarliga och tar ofta lång tid att läka.

Läs mer om underlag här.