Igångsättningen beror på hästens vila

Hur du ska sätta igång hästen beror på hur länge den har vilat och hur du har ridit under betesperioden. Har den tagit det lugnt fem veckor eller mindre, går det relativt snabbt att sätta igång igen. Ska du tävla måste du sätta igång minst sex veckor innan själva tävlingen så att hästen får en god chans att orka prestera.

Sätt igång långsamt

Ta det lugnt i början så att hästens senor och leder vänjer sig vid den ökade belastningen. Efter en till två veckors skritt och travarbete på varierat underlag är det dags att successivt börja arbeta hästen mer.

Träna hästen med måtta och sunt förnuft så den inte blir alltför trött och svettig i början, samtidigt som den ska förbättra sin kondition och styrka. Anpassa foderstaten till det arbete hästen utför.

Variera arbetet

Varierar arbetet så mycket som möjligt så att hästens senor och leder får vänja sig vid belastningen på olika underlag– det gäller naturligtvis även vid den vanliga träningen när hästen är i normalt arbete. Tänk också på att variation i hästens arbete många gånger ger en mer arbetsvillig och positiv häst. Blanda uteritt med jobb på bana eller ridhus, longera eller tömkör och låt hästen komma ut och klättra för att stärka sin ryggmuskulatur.