– En av de största utmaningarna i mitt jobb är att skicka hem hästarna efter att de varit skadade. Rehabilitering är inte lätt och många ryttare är lite överambitiösa, sa Johan Lenz, veterinär på Helsingborgs Djursjukhus.

Bo Jenå som är förbundskapten och lärare på Flyinge, är en stor förespråkare av tömkörning. Han ser många fördelar med att arbeta hästen från marken, inte bara när hästen ska rehabiliteras utan gärna ofta.

– Hästen känner sig friare utan ryttare och den stora fördelen mot att longera är att det går att påverka formen betydligt mer när man tömkör än när man longerar, du kan korta och länga stegen på ett helt annat sätt, påpekade Bo Jenå.

Stefan Fur, hästchef på Agria, undrade då om vem som helst kan tömköra.

– Kan man rida, har en stadig hand och lite känsla så kan man lära sig tömköra ganska snabbt. Det är inte jättesvårt, lovade Bo.  

Kom igång

Johan Lenz påpekade att många av de hästar som har ryggproblem har det på grund av ridträningen.

– Är det inte så att ryttaren har ganska stort ansvar när det handlar om ryggproblem och att problemen ofta kommer vid ryttarbyten, undrade Stefan Fur.

– Absolut och därför är det så viktigt med riktigt bra hjälp när man sätter igång en häst efter skada, menade Johan.

Dagens visningshäst Don Chamero efter Don Primero visade att han kunde flytta både sidvärts och göra öppnor och slutor utan ryttare på ryggen. Efter en stund plockade förbundskaptenen i dressyr fram bommar.

– Få ryttare är kapabla att få hästen att böja på så många leder som de gör när de går cavaletti. Vi tränar alla unghästar på Flyinge över bommar åtminstone en gång i veckan, sa Bo Jenå och Don Chamero travade fint över bommarna.

Cavaletti är bra för att få hästen att röra på hela kroppen och Johan Lenz berättade att det är just det som rehabilitering handlar om.

– Hästarna med rörelseproblem eller ryggproblem behöver hitta nya sätt att röra sig på och hitta balansen och använda musklerna för att bära upp sig, sa Johan.

Bo Jenå gjorde halt med Don Chamero och knackade honom lite lätt på ena benet och vips lade valacken sig ner.

– Så kan man också rehabilitera, skojade Bo Jenå innan clinicen avslutades.Don Chamero, skolhäst på Flyinge, visade hur man vilar sig i form.