Furunkulos hos hund

Min hund har bölder på tassarna, vad kan det vara?

Veterinären svarar:

Det låter som att det kan röra sig om så kallad furunkulos. Det uppkommer vanligtvis just mellan tårna på hundens tassar. Furunkulos är egentligen inte en egen diagnos utan betyder bara en djup inflammation och infektion i huden på grund av spruckna hårsäckar. 

Om din hund får återkommande furunkulos rekommenderar jag dig att göra en utredning hos veterinären för att hitta grundorsaken till problemet. Orsakerna till furunkulos kan nämligen vara olika, exempelvis allergi, demodex, hormonella sjukdomar eller felaktig belastning av tassarna. 

Symtom

Furunkulos är bölder eller knölar i huden som förekommer i olika storlekar. Bölderna uppstår oftast i hundens tassar mellan tårna, men kan även förekomma på hakan. Hos vissa individer spricker knölarna och ut rinner blodblandat var. En hund som har furunkulos kan få problem att gå, de haltar eller är ovilliga att gå på vissa typer av underlag eftersom det gör ont. Hunden slickar också ofta mycket på sina tassar.

Orsak

Som jag skrev i början så kan orsakerna till återkommande furunkulos vara olika. Allergi är en vanlig orsak till problemet. Andra förekommande orsaker är främmande föremål, demodex, hormonella sjukdomar, artros i tålederna eller felaktig belastning av tassarna. 

Vad kan jag göra själv?

Om din hund endast har enstaka knölar som inte besvärar hunden nämnvärt kan du prova med att tvätta mellan tassarna med till exempel klorhexidinschampo. Glöm inte att torka helt torrt efteråt. Kom ihåg att om hunden är besvärad eller om knölarna kommer tillbaka bör du ta kontakt med en veterinär. Håll även hunden i lagom hull, övervikt belastar tassarna mer och förvärrar problemen.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Om din hund får återkommande problem med dessa bölder bör en veterinär undersöka vad den bakomliggande orsaken är. Det kan handla om att veterinären tar hudprover, blodprover och eventuellt gör en allergiutredning.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?